Спорният законопроект на британското правителство не бе одобрен

Спорният законопроект на британското правителство не бе одобрен Снимка: pixabay.com

Борис Джонъсн претърпя политическо крушение в Камарата на Лордовете

Противоречивият законопроект, който настоящото британско правителство начело с Борис Джонсън предложи през септември, бе отхвърлен от горната камара на законодателния орган във Великобритания. 

 

В споменатия законопроект се съдържат правомощия за министрите на Обединеното кралство, чрез които последните ще могат да променят едностранно части от споразумението, което Великобритания има с ЕС за напускането на общността. Според управляващите на Острова, това законодателство е създадено в защита на вътрешният пазар на Обединеното кралство след края на Брекзит. 

Министрите твърдят, че заложените правомощия в текстовете на закона са създадени изцяло с идеята да се предпази особеният статут на Северна Ирландия като част от интегритета на Обединеното кралство. Независимо от твърденията на високопоставени държавници във Великобритания, ако се стигне до употреба на предоставените възможности от страна на британските министри, то това ще значи, че британската страна ще наруши международното право.

 

В понеделник Камарата на лордовете гласува за премахването на тези клаузи от законопроекта, свързани с възможността за едностранна промяна на споразумението за напускане на ЕС. Това решение е сериозен удар по управляващата към момента Консервативна партия на Великобритания. Партията на Борис Джонсън няма мнозинство в Камарата на лордовете като дори някои нейни високопоставени членове се обявиха против предложените от правителството законодателни промени

 

Редно е правителството да прояви мисъл, да приеме решението за премахване на тези провокиращи точки от законопроекта и да започне предприемане на действия, с които да възстанови международното положение на страната.“, заяви Анджела Смит, лидер на опозиционната Лейбъристка партия в Камарата на лордовете.

 

Независимо от решението на Камарата на лордовете, британският кабинет няма намерение да се отказва и ще се опита да наложи спорните точки от законопроекта на по-късен етап от законодателния процес. 

 

Обявяването на законопроекта през септември доведе до вълна от коментари и анализи, че тази стъпка би довела до срив в международното положение на Великобритания. Новоизбраният американски президент Джо Байдън заяви в пост от 16 септември в социалната мрежа Туитър, че всяко нарушение на Белфасткото споразумение от 1998 година от страна на Великобритания, ще доведе до сериозна опасност за търговските отношения между САЩ и Обединеното кралство.

 

Борис Джонсън многократно отговори на критиките, заявявайки, че този законопроект е гаранция за териториалния и икономическия интегритет на страната след Брекзит при евентуален провал в преговорите с ЕС за търговско споразумение. Според Джонсън, при лош сценарий в разговорите с ЕС, законопроектът ще помогне за решаването на проблема с преминаването на стоки между Великобритания и Северна Ирландия от една страна и Северна Ирландия и Република Ирландия от друга. 

 

Според повечето критици на ходовете на британското правителство, предложеното спорно законодателство се използва като средство за натиск срещу ЕС за издействане на по-добри условия в едно бъдещо търговско споразумение между двете страни. Брюксел не остана безучастен и като ответна мярка задейства съдебна процедура срещу Великобритания

 

ЕС не може да ратифицира нова сделка с Обединеното кралство, когато то се опитва да наруши предишна такава.“, заяви в Туитър ирландският външен министър Саймън Ковни.

 

Финалната форма на текстовете на законопроекта трябва да бъде одобрена и от двете камари на британския парламент. Обикновено Камарата на лордовете, която не се избира пряко от гражданите, не може да блокира за постоянно решенията на Камарата на общините, чиито представители са избрани пряко от населението.

 

Спорните клаузи може да се окажат излишни, ако Великобритания и ЕС успеят да достигнат до консенсус и сключат търговско споразумение помежду си, като така ще решат проблема с границата между двете ирландски държави. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: