Как реагираха световните лидери на победата на Байдън

Как реагираха световните лидери на победата на Байдън Снимка: https://pixabay.com/

Някои от лидерита отправиха своите поздравления и към новоизбрания вицепрезидент Камала Харис.

Демократът Джо Байдън спечели изборите за президент на САЩ в събота, когато гласоподавателите се отказаха от бурното ръководство на републиканския президент Доналд Тръмп и приеха обещанието на Байдън да се бори с пандемията от коронавирус и да оправи икономиката на разединената нация.

 

Канадският премиер Джъстин Трюдо:

„От името на правителството на Канада поздравявам Джо Байдън и Камала Харис за избора им за следващ президент и вицепрезидент на Съединените американски щати. Канада и Съединените щати се радват на изключителни отношения - уникални на световната сцена."

„Очаквам с нетърпение да работя с новоизбрания президент Байдън, новоизбрания вицепрезидент Харис, тяхната администрация и Конгреса на САЩ, докато заедно се справяме с най-големите предизвикателства в света.“

Германският канцлер Ангела Меркел:

„Очаквам с нетърпение бъдещото сътрудничество с президента Байдън. Нашето трансатлантическо приятелство е незаменимо, ако искаме да овладеем големите предизвикателства на нашето време."

Британският премиер Борис Джонсън:

„Поздравления за Джо Байдън за избора му за президент на Съединените щати и за Камала Харис за нейното историческо постижение.

САЩ са най-важният ни съюзник и с нетърпение очаквам да работим в тясно сътрудничество по нашите общи приоритети, от изменението на климата до търговията и сигурността.“

Японският премиер Йошихиде Суга:

„Топли поздравления за @JoeBiden и @KamalaHarris. Очаквам с нетърпение да работя с вас за по-нататъшното укрепване на алианса между Япония и САЩ и осигуряването на мир, свобода и просперитет в Индо-Тихоокеанския регион и извън него."

Френският президент Еманюел Макрон:

„Американците избраха своя президент. Поздравления @JoeBiden и @KamalaHarris! Трябва да направим  много, за да преодолеем днешните предизвикателства. Нека работим заедно!"

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: 

„ Поздравявам топло г-н Джо Байдън за победата му на президентските избори в САЩ и ще се радвам да се срещнем с него при първа възможност.

Европейският съюз и САЩ са приятели и съюзници, нашите граждани споделят най-дълбоки връзки... Тъй като светът продължава да се променя и се появяват нови предизвикателства и възможности, нашето подновено партньорство ще бъде от особено значение.“

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг:

„Горещо приветствам избора на Джо Байдън за следващ президент на Съединените щати. Познавам г-н Байдън като силен поддръжник на НАТО и трансатлантическите отношения.

Американското лидерство е особено важно, каквото винаги е било, в непредсказуемия свят и аз се радвам да работя в тясно сътрудничество с новоизбрания президент Байдън, новоизбрания вицепрезидент Камала Харис и новата администрация за по-нататъшното укрепване на връзката между Северна Америка и Европа."

Испанският премиер Педро Санчес:

„Американският народ избра 46-ия президент на САЩ. Поздравления @JoeBiden и @KamalaHarris. Пожелаваме ви късмет и всичко най-добро. Очакваме с нетърпение да си сътрудничим с вас за справянето с предизвикателствата, които ни предстоят.“

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис:

„Поздравления за избрания президент на САЩ @JoeBiden. Джо Байдън е истински приятел на Гърция и съм сигурен, че под неговото председателство отношенията между нашите страни ще станат още по-силни."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: