Ричард Брансън иска да стане първият „космически милиардер“

Ричард Брансън иска да стане първият „космически милиардер“ Снимка: https://pixabay.com/

В четвъртък Virgin Galactic определя още един краен срок за полета на Брансън: някъде между януари и март 2021 г.

Ню Йорк (CNN Business). Ричард Брансън, авантюристичен британски милиардер, основава Virgin Galactic през 2004 г. с обещанието, че частно разработен космически кораб ще направи възможно за стотици хора да станат астронавти, без да е необходимо обучение на НАСА. Брансън също се ангажира да опита сам, преди да позволи на клиентите да стъпят на борда. 
Брансън е единственият сред групата на така наречените космически барони, който публично се ангажира да се повози в близко бъдеще на борда на космически кораб, който той е направил. 
Компанията на Безос, Blue Origin, работи върху конкурираща се суборбитална ракета за космически туризъм. SpaceX на Мъск обаче е фокусиран върху транспортирането на астронавти и може би туристи на еднодневни мисии до орбитата на Земята. 
Брансън прави десетки медийни изяви през последното десетилетие, като споменава различни крайни срокове за реализиране на пътуването, които не са конкретни, отчасти защото изграждането на космически кораб почти винаги отнема повече време от очакваното. На практика всяка година от 2004 г. насам компанията твърди, че ще превозва клиенти след около година. 
В четвъртък обаче Virgin Galactic определя още един краен срок за полета на Брансън: някъде между януари и март 2021 г. 
За отбелязване е, че тази прогноза не идва от Брансън, а от Майкъл Коглазиер, който наскоро стана изпълнителен директор на Virgin Galactic. 
Брансън има по-малък финансов дял в успеха на Virgin Galactic в сравнение с този преди 16 години. Той разпродава около една четвърт от акциите си на фона на противоречия и финансови проблеми, свързани с COVID-19. 
Но от съобщението на Коглазиер в четвъртък става ясно, че Брансън, който навърши 70 г. тази година, все още планира да докаже, че почти всеки може да пътува безопасно на борда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: