Буден ли е българинът днес?

Буден ли е българинът днес? Снимка: facebook.com

Няколко идеи как да отбележим 24 май.

Тази година няма да отпразнуваме 24 май по обичайния начин. Потърсихме какви събития има в социалното пространство на фейсбук.

Две училища в градовете Ловеч и Добрич си подават ръка, за да представят виртуален урок по история. СУ „Свети Климент Охридски” в град Ловеч и ОУ „Стефан Караджа” в град Добрич ще проведат онлайн урок на 22 май от 12 часа. Водещите лектори са Владимир Веселинов и Светослав Георгиев, учители по история и цивилизация от двете гореспоменати учебни заведения.
  
Българското неделно училище „Аз Буки Веди" в град Кьолн организира целодневно празненство във виртуалните стаи на обучителната си платформа училището.бг. Децата и учениците са подготвили свои сценарии с презентации, драматизации, песни, стихчета, гатанки и други посветени на азбуката и нейните създадели, както и занимателна викторина за цялото семейство. Солидарни с инициативата са и българското неделно училище в Гент, и областният център за българска култура в село Болград, които са подготвили свои виртуални програми.

Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в град Русе организира виртуална манифестация. Този 24 май ще е по-особен, тих и без излишни събирания на множество хора, заради мерките за сигурност. Затова библиотечните специалисти на Русе ви канят на виртуална манифестация. Можете да вземете участие, като качите своя снимка или спомен от 24 май на събитието на библиотеката във фейсбук. 

 Библиотеката към НЧ „Христо Ботев – 1928г” в село Столетово, община Карлово, организира конкурс за детско творчество на тема „24 май през моя поглед". Конкурсните творби ще се приемат в периода 11 - 22 май 2020 г. на имейл: librarystoletovo@gmail.com и фейсбук страницата на библиотеката. Постъпилите произведения ще бъдат публикувани на сайта на библиотеката, а за най-добрите са предвидени тематични награди. 

 Едно необичайно предложение идва от вино бар Rosso за безплатна двучасова сесия по рисуване онлайн. Темата е сградата на Народен театър „Иван Вазов”. За да се включите, трябва да харесате страницата на бара на @RossoPaintWineBar и да отбележете, че се интересувате или ще присъствате. На страницата на събитието може да откриете и какви са необходимите материали за участие. 

Друго интересно предложение идва от @kratkiistoriiotedinsinslon. Това е едно лично предизвикателство, което може да запали една цяла общност от любители на книгите. Домакинът си поставя за цел за прочете максимален на брой книги от български автори в рамките на 24 часа. Този маратон е отворен за всеки, който желае да се включи със собствен списък от литература. Нужно е всеки, който реши да вземе участие, да тагне снимки на книгите, които си е поставил за цел да прочете. Разрешени са и кратки подремвания по време на 24-часовото четене.    

Този еклектичен списък завършваме с една кампания на ИК „Колибри” за онлайн намаление от 35% на над 800 заглавия. В този книжен пир може да откриете вечните златни истории на Чехов, Пушкин и Тургенев,  да се посмеете с персонажите на Удхаус, да работите над себе си с най-полезните книги за самоусъвършенстване, да полетите на крилата на класическа и съвременна поезия и много др. За повече информация посетете официалната страница на издателството.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: