Кои професии ще изчезнат до 2030 година

Кои професии ще изчезнат до 2030 година Снимка: pixabay

Повечето от познатите и престижни професии няма да са в списъка

За съжаление, до 2030 г. голям процент професии ще изчезнат. Причината е, че в голяма степен изкуственият интелект ще изпълнява голяма част от професионалните задължения на хората. 

Функциите на копирайтър, редактор на списания, журналист и коректор ще се изпълняват от компютърни програми. 

Например Bloomberg е заменил някои от своите новинарски екипи с програма, която пише борсови новини по-бързо от хората журналисти.  
А списание Forbes вече използва услугите на роботизирани журналисти, за да създава и проверява годишни отчети; в мрежата Big Ten роботите пишат и публикуват бързо последните спортни новини. 

Журналистиката на авторите, близка до фантастиката или киното, ще може да устои на изкуствения интелект. Така ли е и с коректорите?  Вече обикновеният Word умее да проверява текстовете за грамотност, а програмите за търсене търсят снимки не по-лошо от редактора на дадена компилация.

Почти всички банкови транзакции могат да се извършват онлайн, а пари могат да се получават от банкомат. Още днес можете да кандидатствате за заем онлайн и в бъдеще веднага ще получите банково решение, докато компютърът ще проверява в бази данни надеждността на клиента. Дори днес банковите служители са необходими само за обслужване на хора, които не са успели да се адаптират към новите технологии. 

Същото е и с туристическите агенти.  
Можете сами да си купите билет, да резервирате хотелска стая сами. С течение на времето туристическите агенти ще обслужват само елитни клиенти,  които  особено ценят индивидуалния подход.  

В бъдеще лекарите и фармацевтите също ще изчезнат. Медицината се развива бързо и роботизацията на тази професия постепенно набира скорост.  
През последните 5 години роботи са извършили хиляди най-сложни операции, които не могат да бъдат поверени на живи хора. Машините са по-точни и по-бързи от хората.  
Водещи клиники практикуват „дистанционни“ операции, при които хирургът контролира действията на робота, намирайки се в друг ъгъл на земното кълбо. В близко бъдеще всякакви операции ще се извършват от роботи. Освен това, ще правят посещения на пациенти, ще ги диагностицират, ще правят ваксинации и ще водят медицински записи. 
Фармацевти също няма да са необходими. Днес вече можете да си купите лекарство в интернет или в аптека, без да се консултирате с фармацевт. След 2020 г. търсенето на тези специалисти ще бъде много ниско. Те са необходими само за осигуряване на хора с лекарства при спешни случаи или за подпомагане на хора, които не могат да се грижат за себе си.

В списъка на застрашените професии са юрисконсулта и нотариуса, тъй като юридически съвети могат да се получат в Интернет. Един човек може да съветва онлайн клиенти от всяка точка на света - за какво са нужни стотици нотариални бюра? И документите могат да се проверят в бази данни. 
Броят на преводачите ще бъде намален - ще останат само висококвалифицирани специалисти, занимаващи се със сложни или литературни преводи. Няма да има място за куратори и екскурзоводи в музеи - те ще бъдат заменени от приложения, които ще ви ориентират в района и  ще предоставят цялата необходима информация за обекта. Oхранителите ще бъдат заменени от електронни пропусквателни системи.  
Колкото и да е странно, системните администратори са сред ненужните професии в бъдеще. Изкуственият интелект ще може бързо и невидимо за потребителя да елиминира системните откази. Системните администратори, с които сме свикнали, ще бъдат заменени от програми и специалисти по тяхната конфигурация. 
Работата на агентите за недвижими имоти в близко бъдеще също ще започне да се извършва от роботи. Вашият агент ще бъде обикновена програма, инсталирана на смартфона ви.  
И след 10-15 години присъствието на агент човек вече няма да бъде задължително дори при оглед на недвижими имоти. Програмата ще отговори самостоятелно на вашите въпроси и, ако е необходимо, дори ще отвори заключената врата на помещението за оглед.  Просто трябва да инсталирате ключалка, която се отваря автоматично при получаване на сигнал през интернет.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: