Биткойнът ще поскъпне, независимо кой ще спечели изборите в САЩ

Биткойнът ще поскъпне, независимо кой ще спечели изборите в САЩ

Джеф Дорман смята, че избирането на Джо Байдън може да е по-благоприятно за криптовалутата


Цената на биткойна ще се повиши, независимо кой ще спечели изборите в САЩ. Това заяви Джеф Дорман, главен инвестиционен директор в хедж фонда за криптовалути Arca. 

Положителните заглавия за стойността на биткойните през миналата седмица понижиха страха за инвеститорите да навлязат на дигиталния пазар, каза Дорман в интервю за Business Insider. Въпреки, че според него няма кандидат за президент, който да окаже влияние върху нивото на биткойна, избирането на Джо Байдън може да се окаже по-благоприятно за криптовалутата в дългосрочен план, добави той. 

Биткойнът, както и другите рискови активи, не разчита на това, кой ще спечели изборите в САЩ, тъй като те ще намалят пазарната несигурност, независимо от изборния резултат, според Джеф Дорман. 

„Инвеститорите просто искат да знаят, че има победител“, отбеляза той в интервю за Business Insider. Според него, докато мнозинството инвеститори очакват неясни избори или такива, на които нито една от партиите няма да спечели категорично мнозинство, при всички рискови активи ще се наблюдава  огромен ръст. 

В по-дългосрочен план обаче победата на Джо Байдън би била по-добра за биткойните и златото, защото това би означавало безпрецедентно ниво на държавни разходи, каза той. "Бих казал, че демократите са по-добри за хеджирането на инфлацията, но докато има явен победител в даден момент, всичко ще върви нагоре", каза Дорман. 

Биткойнът нарасна с повече от 4% миналата седмица до 13 282 долара от петък и до момента е нараснал с 85%.  Цифровата валута в момента е в близост до най-високите си нива от юни 2019 г. от 13 880 долара. В понеделник /2 ноември/ криптовалутата се търгува при нива от 13 700 долара за монета. 

Биткойнът се възползва и от потока подкрепящи заглавия миналата седмица, след като PayPal заяви, че ще позволи на потребителите да купуват, продават и прехвърлят криптовалутата, а инвеститорът Пол Тюдор Джоунс го нарече "най-добрият вариант за инфлационна търговия".  Финтех-компаниите, включително Square, Microstrategy и UK fintech Mode, разкриха, че са купили биткойни като част от паричните си резерви, което допълнително подкрепи цифровата валута. За разлика от традиционните финансови компании, те имат способността да се движат по-бързо при предлагането на услуги за цифрови активи. 

Дорман, който се занимава с управление на активи от 17 години, заяви, че инвеститор-милиардер като Тюдор Джоунс, инвестиращ в биткойни, няма непременно да разпали бичи пазар, но е намалил факторът на несигурност от навлизането на цифрови активи. Експертът не смята, че биткойнът е безопасна алтернатива на щатския долар, но може да осигури убежище срещу инфлацията. 

"Повечето консервативни хора на Уолстрийт не искат да бъдат първите, но не искат и да останат последни. След като вече имаме прецедент, той отваря вратите за всички останали. Не мисля, обаче, че само това е достатъчно, за да започне бичи цикъл. Това ще увеличи общия пазар и ще повиши търсенето на биткойни", каза още той. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: