Световната банка: Мигрантските пари намаляват с 508 млрд. долара

Световната банка: Мигрантските пари намаляват с 508 млрд. долара Снимка: pixabay.com

България е на първо място – с 80% се сриват средствата, изпращани у дома от целия свят.

Парите от работещите в чужбина, изпращани в родината, ще намалеят драстично през 2021 г. Това се казва в доклад на Световната банка относно миграцията и развитието, повлияни от коронавирус кризата. Такива проучвания за мигрантите и пазара на труда световната финансова институция прави регулярно. Предвижда се спадът да е близо 15 на сто, като най-засегнати в глобален мащаб са Европа (-16%) и Източна Азия (-11%). Сравненията са с нивата през 2019 г., преди началото на пандемията.

Парите от работещите в чужбина са важен източник за България и страните с ниски и средни доходи, пише в документа. Тези средства се увеличават всяка година и според Световната банка през 2019 г. за страната ни са достигнали рекордните 548 млрд. долара. Това е повече от общия обем преки чуждестранни инвестиции ($534 млрд.) и значително надхвърля чуждестранната помощ за развитие ($166 млрд.).

България е посочена като страната с най-голям срив в изпращаните у дома пари - над 80% през второто тримесечие на 2020 г. и близо 70% през юли и август. На второ място е Боливия, на трето – Уганда, но при тях намалението е почти двойно по-малко, сочи статистиката на СБ. Прогнозата на експертите на банката са, че тази година работещите в чужбина българи ще отделят равностойността на 2,1 млрд. долара.

Световната банка предупреждава, че не само за двете години на пандемията парите от мигранти ще намалеят с почти 1 трилион долара, но това ще стане при бързо свиващи се преки чуждестранни инвестиции и помощи.

2020 година ще влезе в историята и като първата от десетилетия насам, в която броят на мигрантите ще намалее - основно заради прибирането на много от работещите и невъзможността нови хора да си търсят прехраната в чужбина.

В проучването се казва, че спадът през тази година ще е 7,2%, което се равнява на 508 млрд. долара. Догодина в помощ на близки в родните страни няма да потеглят други 470 млрд. долара, т.е. още 7,5% спад. За сравнение - намаляването през 2009 г. заради финансовата криза бе 5%.

Причините са няколко, включително несигурен икономически ръст и повишена безработица в приемащите страни, комбинирани с ниски цени на петрола и обезценяване спрямо долара на валути в държавите, където са гастарбайтерите. Така засегнати се оказват и мигрантите, и техните семейства у дома.

От гледна точка на миграцията икономическата криза, предизвикана от COVID‐19, може да се окаже продължителна, дълбока и всеобхватна, се казва в доклад.

Заради пандемията са се променили и източниците, и каналите за изпращаните средства. В Европа възстановяването след срива от април-май в известна степен се дължи на това, че мигрантите са посегнали на спестяванията си, за да изпратят нещо у дома. Друго възможно обяснение е преминаването от неформални канали за пренасяне на парите към използването на видими за статистиката канали. Трето е новият източник под формата на помощи, изплащани в брой от някои правителства на страните домакини.

В икономики със значително присъствие на чужденци властите трябва да се погрижат тези общности да имат безопасно настаняване и достъп до здравеопазване, за да не бъдат пометени от коронавируса. Тези хора често живеят струпани в общежития или натъпкани в апартаменти, където заразяването на един може бързо да разболее всички. Подпомагането им със средства всъщност е и косвена помощ за други държави, където те ще изпратят част от тях, обяснява Световната банка.

Мигрантите са и сред хората на първа линия - спасяват хора в болници и лаборатории, работят в складове, ресторанти,  предприятия и ферми. Те трябва да бъдат защитени от безскрупулни работодатели и посредници.

Родните им страни също имат отговорности към тях - първо, да научат много повече за тези общности и придвижването им, да са готови да посрещнат още завръщащи се, да предвидят за тях достъп до местна работа или помощ за започване на собствен бизнес, препоръчват експертите на СБ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: