Протести в Полша заради пълна забрана на абортите

Протести в Полша заради пълна забрана на абортите Снимка: pixabay.com

Страната има най-строгите закони за аборти в Европа.

Полицията в Полша използва лютив спрей срещу демонстранти, след като стотици се събраха в столицата Варшава в знак на протест срещу почти пълната забрана на абортите.

Върховният съд на Полша постанови в четвъртък, че абортите поради фетални дефекти са противоконституционни. Около 98% от абортите в Полша са извършени в резултат на фетални дефекти, което означава, че решението забранява практически всички прекратявания, извършвани в страната.

Страната вече има някои от най-строгите закони за абортите в Европа и сега ще позволи прекратяване само в случаи на изнасилване, кръвосмешение или когато животът на майката е в опасност.

Решението предизвика яростни протести в страната. В петък полицията за борба с безредиците предприе репресии срещу тълпите, събрали се близо до дома на управляващия лидер на Партията на закона и справедливостта Ярослав Качински.

Качински е заместник министър-председател на страната и е широко разглеждан като фактически вземащ решения в Полша, въпреки че не е министър-председател или президент. Ходът за по-нататъшно ограничаване на абортите беше преследван от популисткото правителство на Полша от месеци.

Говорител на полицията във Варшава заяви в петък, че полицията е арестувала 15 души на протестите, 14 от които вече са освободени. Властите издадоха 35 глоби и внесоха 89 искания в съда.

Правозащитните организации реагираха с ужас на решението за аборта на полския съд.

В четвъртък Amnesty International определи решението като „жестоко", и заяви, че е резултат от „координирана, системна вълна от атаки срещу човешките права на жените".

Законните забрани за аборти не възпрепятстват аборта, нито пък намаляват процента на абортите - те служат само за увреждане на здравето на жените, като принуждават жените да преминат към нелегален аборт или ги принуждават да пътуват до чужди държави, за да получат достъп до грижи за аборти, от които се нуждаят и на които имат право", казва в изявлението си Amnesty International.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: