IV международна конференция „Римска и късноантична Тракия“

IV международна конференция „Римска и късноантична Тракия“ Снимка: www.naim.bg

Четвъртата международна конференция от поредицата Римска и късноантична Тракия се провежда на 13 и 14 октомври в Бургас.

Темата на конференцията е „Конфликти и катастрофи в римска и късноантична Тракия“. В конференцията участват 36 учени от 8 държави. Те представят доклади или постери, свързани с опустошителни епизоди от историята на древна Тракия – войни, природни бедствия, епидемии, икономически кризи.

Необичайната обстановка поради COVID-19 наложи и нова форма на представяне на докладите – реално и виртуално.

През тази година за втори път Националният археологически институт с музей към Българската академия на науките (НАИМ-БАН) е домакин. 
Научните форуми „Римска и късноантична Тракия“ (Roman and Late Antique Thrace) реализират научно сътрудничество и обмен между НАИМ-БАН, Ефориите в Северна Гърция – Родопи, Ксанти, Еврос, и Истанбулския университет.
 
До момента са проведени три конференции, посветени на различни аспекти от изследването на римска и късноантична Тракия, в Пловдив (2016 г.), Мармара Ерелиси (2017 г.) и Комотини (2018 г.). Участие са взели повече от 100 учени от 17 държави и поредицата има значителна популярност. 

Сборникът с докладите и постерите от първата канференция вече е издаден – Cities, Territories and Identities, и е достъпен онлайн.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: