Европа се модернизира с цифрово евро

Европа се модернизира с цифрово евро Снимка: pixabay.com

То ще допълни, а няма да измести книжните пари.

В понеделник вечерта Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка и председател на работната група на високо равнище за цифровото евро, представи наскоро публикувания доклад, в който се подчертава, че цифровото евро ще допълва паричните средства, вместо да ги замества, и че това ще бъде безценен и безрисков начин на плащане.

В дискусиите членовете на Европейския парламент признаха необходимостта от модернизиране на плащанията в светлината на неотдавнашното развитие на чуждестранни участници като Китайската банка или Facebook, работещи върху собствената си цифрова валута - Libra. Те подчертаха необходимостта от избягване на чуждестранни играчи да станат доминиращи в платежната система на ЕС и заявиха, че очакват цифровото евро да се възползва от международната роля на еврото, което прави финансовите пазари на ЕС по-привлекателни за инвеститорите.

Членовете на Европейския парламент от ECON изразиха загрижеността си относно приобщаването на цифровата валута и подчертаха, че тя трябва да бъде достъпна за всички потребители на пари в брой и да бъде адаптирана към техните нужди. Освен това те попитаха за киберсигурността, защитата на данните и как да се предотврати използването на цифрова валута за пране на пари или укриване на данъци.

Накрая евродепутатите посочиха, че цифровата форма на пари в брой може да стане по-привлекателна от банковите депозити, склонни към промени в лихвените проценти. Следователно потребителите могат да конвертират спестяванията си в цифрови евро, като по този начин подкопават стабилността на банковата система на ЕС.

Отговаряйки на опасенията им, г-н Панета обясни, че цифровото евро ще увеличи поверителността на цифровите плащания, тъй като централните банки нямат търговски интереси по отношение на личните данни и зачитат правото на неприкосновеност на личния живот. Освен това, тъй като дигиталните евро запазват статута на законно платежно средство за физически евро, плащанията в дигитални евро трябва да спазват правилата за изпиране на пари и укриване на данъци.

Г-н Панета увери евродепутатите, че дизайнът на цифровото евро ще бъде в съответствие с политическите цели на ЕЦБ, но призна, че все още се проучват стратегии за предотвратяване на масови трансфери от банкови сметки към цифрова валута, което е предназначено като начин на плащане, а не като инвестиция.

Той заключи, че има много предизвикателства и че процесът ще отнеме много време, но повтори, че ЕЦБ е решена да не бъде поета от чуждестранни и частни играчи и следователно, и че проектът трябва да започне скоро и в сътрудничество с големи световни централни банки. Г-н Панета заяви, че подобен проект може да започне през 2021 г.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: