Сачева: По удължената до края на годината мярка 60/40 ще бъдат изразходвани 450 млн. лева

Сачева: По удължената до края на годината мярка 60/40 ще бъдат изразходвани 450 млн. лева Снимка: кадър NOVA

Социалният министър потвърди, че настоява всички семейства с деца да получават месечни добавки.


Мярката 60 на 40 ще бъде удължена до края на годината, по нея ще бъдат 450 млн. лева, с които ще бъдат запазени 200 хил. работни места. Това обяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя добави, че в бюджета за следващата година ще се отпуснат средства за пълната информационна свързаност между НАП, НОИ, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта, съобщава БНР.


Завишават се и парите, с които ще се финансира националният план по заетостта, от който се финансират субсидирани програми за заетост и за квалификация и преквалификация. „Между 10 и 15 млн. ще бъде увеличението. То е сега 72 милиона, очакваме да достигне поне 85-90. Социалната политика отново ще бъде най-голямото перо в държавния бюджет", каза Сачева. 

Все още няма взето решение за индексацията на пенсиите от следващата година. Окончателно решение по пенсионните въпроси ще се вземе на предстоящия съвет на управляващата коалиция, каза още социалният министър.

За анонса, че от 2022 г. чувствително ще се увеличат заплатите на социалните работници, министър Деница Сачева коментира, че това е неин личен ангажимент, поет при встъпване в длъжност. 

„Ако искаме да имаме по-високо качество на социалните услуги, това означава да имаме и по-добре заплатени хора, които да работят в системата. Предложенията, които сме направили, са свързани с това в различните услуги и различните специалисти, ръководители да получават процент от минималната работна заплата. Да кажем в услугите, които са за възрастни хора с резидентна грижа, да са 250% от минималната работна заплата", подчерта Сачева.

Деница Сачева потвърди, че настоява всички семейства с деца да получават месечни добавки, без доходен тест. Тя очаква в проекта на бюджет за следващата година да залегне универсална месечна детска добавка за всички семейства с деца. „Това би струвало близо 400 млн. лева допълнително", каза Сачева.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: