Конфликтът с Турция: Спорът за газа разделя ЕС

Конфликтът с Турция: Спорът за газа разделя ЕС

Колко e трудно за ЕС да се справи с партньора си от НАТО Турция? Позициите на специалната среща на върха се различават значително.

Трудните отношения с Турция предизвикаха противоречия между държавните и правителствените ръководители в началото на специалната среща на върха на ЕС. Канцлерът Ангела Меркел проведе кампания за конструктивни отношения с Анкара - въпреки всички различия. Страната е важна като партньор в НАТО и по въпроса за бежанците, каза тя в Брюксел.

Австрийският канцлер Себастиан Курц обаче призова за нови санкции срещу Турция. Той обяви, че ще води кампания за прекъсване на преговорите за присъединяване към ЕС.

Причината е, че Турция проучва находищата на природен газ в Източното Средиземноморие. Гърция и Кипър смятат, че това е незаконно. Ето защо ЕС постави ултиматум на Турция в края на август и заплаши с допълнителни санкции.

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел преди това обяви фундаментален дебат за отношенията с Турция. Белгиецът  разчита на диалог - но не на всяка цена. Гърция и Кипър имат пълната солидарност на ЕС, когато става въпрос за защита на техните суверенни права, каза председателят на Съвета. Целта е по-голяма стабилност в региона.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е убедена, че срещата на върха ще подкрепи изцяло Гърция и Кипър. Тя отправи призив към Турция: „Има две възможности: или напрежението продължава да нараства, ние не искаме това. Или има деескалация и ние вървим към конструктивни отношения. Ние искаме това."

Турският президент Реджеп Ердоган продължава да критикува остро ЕС. „Като заложник на наглостта на Гърция и кипърските гърци, Европейският съюз се изроди във влиятелна и повърхностна структура без никаква визия", каза Ердоган. В региона няма нито един проблем, който да е разрешен по инициатива на ЕС. „Напротив: всяка криза, в която се е намесил съюзът, е придобила само нови измерения и е нараснала.“

Едновременно с началото на срещата на върха на ЕС стана известно, че Гърция и Турция са се споразумели за механизъм за предотвратяване на военни инциденти в Източното Средиземноморие. Наред с други неща, трябва да се създаде „гореща линия", за да се избегнат конфликти в морето и във въздуха, както НАТО обяви след няколкоседмични преговори. Това може да допринесе за дипломатическо решение на конфликта, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.



 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: