Британското правителство ще използва правомощията си да наруши споразумението за Брекзит само в краен случай

Британското правителство ще използва правомощията си да наруши споразумението за Брекзит само в краен случай Снимка: wikimedia.org

Управляващите във Великобритания се надяват да не се налага да използват възможностите на „спорното" законодателство, което дава на британското правителство правомощията да нарушават договореностите в споразумението за напускане на страната на ЕС. Това заяви министърът на Обединеното кралство, отговарящ за Северна Ирландия, Робин Уокър, цитиран от Ройтерс.

Широко критикуваните законодателни промени минаха успешно първото си гласуване в Камарата на общините на британския парламент през миналата седмица. Британското правителство предложи този законопроект, за да „предпази вътрешния си пазар и териториалната цялост на Обединеното кралство" при изход от преговорите с ЕС без търговско споразумение.

Ако законопроектът стане факт, то министрите на Обединеното кралство ще могат със свои заповеди едностранно да променят договореностите от споразумението с ЕС за напускане на общостта, като така ще нарушат международното право.

Новината за предложенията на кабинета на Борис Джонсън доведоха до влошаване на отношенията с ръководителите в Европейския съюз, които категорично заявиха, че няма да сключат търговска сделка с Великобритания, ако обсъжданото законодателството влезе в сила.

Няма да ползваме правомощията, които ни дава законопроектът, с лека ръка", заяви министър Уокър пред британския парламент.

Цялата идея на законодателството, което предлагаме, е да използваме правомощията, които то ни дава единствено и само в краен случай, ако според нас Европейският съюз извърши съществено нарушение на своите поети ангажименти или задължения за добросъвестност спрямо нас", допълни министърът, отговарящ за Северна Ирландия.

Очаква се законопроектът да бъде одобрен и при второто си разглеждане от британските народни представители на парламентарно заседание през следващата седмица поради парламентарното мнозинство, което премиерът на страната Борис Джонсън има в долната камара на британския парламент.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: