Президентът обсъди перспективите за увеличаване на инвестициите от САЩ

Президентът обсъди перспективите за увеличаване на инвестициите от САЩ Снимка: Пресцентър

Румен Радев проведе среща с представители на Американската търговска камара в България.
Перспективите за увеличаване на инвестициите от САЩ в България в сфери с висока добавена стойност, насърчаване на младежките програми за бизнес обучение и осъществяването на повече общи проекти в областта на дигиталната свързаност в Източна Европа, обсъдиха днес на среща на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев и представители на Американската търговска камара в България. Това съобщава прессекретариатът на президентството.

Камарата обединява над 330 американски, български и мултинационални компании, които развиват икономическа дейност у нас, и е член на Търговската камара на САЩ и на Европейския съвет на американските търговски камари (AmChams in Europe).

Американските търговски камари в Европа са заявили подкрепа за регионалната инициатива „Три морета“ с Декларацията от Любляна през 2019 г. и имат готовност да подкрепят и нейното българско председателство през 2021 г., беше подчертано на срещата. „Три морета“ има за цел да насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в Източна Европа, като част от общия европейски пазар, а редица високотехнологични компании от САЩ вече проявяват интерес за партньорство и инвестиции в нейните рамки.

Икономическото и социалното сближаване в Европа е задължително условие за устойчивото развитие на ЕС и изисква активен образователен и научен обмен", подчерта Румен Радев. 
По думите на президента предстоящото българско председателство на регионалната инициатива „Три морета“ през 2021 г. ще постави фокус освен върху транспортната и енергийната свързаност и върху регионалния обмен в образованието, науката и иновациите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: