Какви са опасенията на производителите на хмел в Германия

Какви са опасенията на производителите на хмел в Германия Снимка: picture-alliance/DPA/A Weigel

Намаляването на консумацията на бира в световен мащаб ще доведе до понижено търсене на хмел.

В Германия в момента се събира реколтата от хмел. Фермерите са доволни от качеството на тази основна бирена съставка, но пък са обезпокоени от друг проблем.

 

Според Закона за чистотата на бирата в Германия хмелът е един от трите основни компонента, които използват немските пивовари. Горчивите масла, съдържащи се в шишарките на хмела, балансират сладостта на малца и са отговорни за пяната в чашата с бира.

 

Отглеждането на хмел в Германия започва през далечния ХІХ век. Баварският регион Халертау е най-големият производител на тази бирена съставка в света. Тук култивирането на хмел се извършва от около 130 ферми. Общо в Германия могат да бъдат разграничени шест големи региони с хмел.


 

 

Събирането на хмел току-що започна, но фермерите вече са уверени, че реколтата ще бъде добра. През тази година метеорологичните условия и валежите според тях са оптимални. Безпокойството им сега предизвиква по-скоро друго обстоятелство.

 

Поради коорнавирусната пандемия започна да се консумира по-малко бира - както в Германия, така и в целия свят. Световното търсене на тази напитка по предварителните оценки е намаляло с 10-15 процента. Ето защо експертите смятат, че търсенето на хмел ще намалее, а цените му на световния пазар ще паднат.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: