Компромис в британския парламент по „спорния" законопроект за Брекзит

Компромис в британския парламент по „спорния" законопроект за Брекзит Снимка: needpix.com

Правителството на Борис Джонсън постигна компромисен вариант с депутатите от своята Консервативна партия в Камарата на общините в британския парламент при обсъждането на „спорния" законопроект, с който се дава възможност на отделните министри да променят елементи от споразумението на Великобритания с ЕС за напускане на общността.

Предложеното ново законодателство премина първото си гласуване в британския парламент успешно по-рано през тази седмица, макар 30 депутати от управляващата Консервативна партия да се въздържаха.

На следващото разглеждане на законодателните промени ще бъде въведено изменение. То ще позволява на Камарата на общините да дава разрешение на министрите да извършват каквито и да е действия, свързани с промени в споразумението на Великобритания с ЕС.

Според основните противници на законопроекта в Консервативната партия това изменение ще доведе до „по-демократично вземане на решенията по този въпрос" и „до по-голяма правна сигурност".

Постигнатият компромис вероятно ще намали сериозно шанса за пълна липса на подкрепа за британското правителство от собствената му партия в Камарата на общините, но се сформира широка опозиция срещу законодателните промени в горната камара на британския парламент - Камарата на лордовете.

Споразумението между управляващи и парламент във Великобритания няма да промени особено отношението на Европейския съюз към „спорния" законопроект. Европейските лидери са твърдо против каквото и да е намерение на британскто правителство да променя споразумението за напускане на общността и заявиха, че ще заведат дело срещу Обединеното кралство, ако законопроектът влезе в сила.

Протоколът за Северна Ирландия, който е част от споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС, гласи, че Северна Ирландия ще остане в сферата на действие на правилата относно търговията и движението на стоки на ЕС, за да може границата между Република Ирландия и Северна Ирландия да остане отворена.

Според британското правителство това правомощие на ЕС е опасно за интегритета на Обединеното кралство, поради което управляващите въвеждат тези законодателни промени, за да „спасят страната от потенциалната опасност".

Експерти изразяват загриженост какъв може да е ефектът на новото законодателство върху Белфасткото споразумение, с което е скрепен мирът в региона на двете ирландски държави през 1998 г.

Споразумението за напускане на Великобритания на ЕС има статут на международен договор, което значи, че нарушаването му ще доведе до нарушаване на международното право.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: