Безработицата спада, според OИСР

Безработицата спада, според OИСР Снимка: pixabay.com

Анализ на „Кайман Компас".

Безработицата в развитите страни остава над нивата преди COVID-19, но в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие равнищата на безработица са паднали средно до 7,7% през юли спрямо 8% през юни.

Докато еврозоната отбеляза четвъртото поредно месечно увеличение през юли до 7,9%, процентът на безработица в Япония се повиши едва до 2,9% от 2,8% през юни, което е с едва 0,5 процентни пункта по-високо от февруари.

Междувременно Канада и САЩ отбелязаха забележителен спад, съответно с 1,4 процентни пункта до 10,9% и с 0,9 процентни пункта до 10,2%, след продължаване на спада на хората на временни съкращения.

Безработицата в Северна Америка остава значително по-висока от тази през февруари - 5,3 процентни пункта в Канада и 6,7 процентни пункта в САЩ.

Данните на ОИСР до средата на август обаче сочат към продължаващо намаляване на временните съкращения и допълнителен спад на безработицата до 10,2% в Канада и 8,4% в САЩ.

Очаква се подобрение на пазара на труда, тъй като съставният водещ показател на ОИСР (CLI - СВИ) за август продължи да се засилва от ниските нива на COVID-19. Но намиращата се в Париж организация предупреди, че темпът на възстановяване се е забавил и е под нивата, регистрирани преди пандемията.

Тази умереност, каза ОИСР, се наблюдава във всички основни развити и нововъзникващи икономики, с изключение на Китай, където скоростта на разширяване на СВИ за производството остава стабилна, както и в Бразилия, където СВИ продължава да се укрепва.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: