Британското правителство преднамерено търси хаос в преговорите с ЕС

Британското правителство преднамерено търси хаос в преговорите с ЕС Снимка: needpix.com

Според ирландския външен министър Саймън Ковни британското правителство „преднамерено предизвиква хаос в преговорите с ЕС", готвейки ново законодателство, с което да променя някои от договореностите в договора за напускане на европейската общност.

Тази седмица трябваше да направим прогрес в преговорите между двете страни, независимо от непродуктивните разговори през последните месеци. Това беше нещото, което очаквахме."

Обезкуражаващ е начинът, по който Великобритания създава ситуация, в която трудните преговори стават почти невъзможни", заяви Саймън Ковни.

Британското правителство готви серия от законодателни промени, които целят промяна на вътрешни правила и международни договорености, свързани с движението на стоки през Северна Ирландия.  Това ще наруши международното право, ако влезе в сила.

Трябва да сключим споразумение с Обединеното кралство. Ако не успеем да го сторим, то това ще е голям провал на политиката ни, а също ще доведе до проблеми за икономиката на ЕС, на тази на Ирландия и на Великобритания", каза Ковни, като добави, че смята британските интереси за по-застрашени от потенциален Брекзит без сделка.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви по-рано, че готвеното ново законодателство цели да „запази работни места, обезпечи развитието на британската икономика, подсигури сигурността и гъвкавостта на вътрешния пазар на страната".

Британското правителство не даде никакви индикации, че смята да извърши законодателни промени, преди да съобщи това на парламента и пред медиите. Това навежда на мисълта, че целта на този ход е да се покачи напрежението в преговорите и така да се накара ЕС да направи още отстъпки пред бритските искания."

Ще трябва да намерим начин да защитим европейските интереси, както и ирландските такива от моя гледна точка в създалата се ситуация", завърши външният министър на Република Ирландия.

Междувременно властите в ЕС излязоха със становище, че не биха се поколебали да заведат дело срещу Обединеното кралство заради действията му, които ще нарушат международното право, ако влязат в сила готвените законодателни промени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: