За първи път в историята една от най-големите американски банки ще бъде оглавена от жена

За първи път в историята една от най-големите американски банки ще бъде оглавена от жена

Джейн Фрейзър ще стане главен изпълнителен директор на Citigroup през февруари 2021 г. - тя ще е първата жена, която заема ръководна позиция в един от големите финансови конгломерати в Америка.

Изпълнителният директор на Citigroup Майкъл Корбат заяви, че ще напусне поста през февруари след осем години в банката, съобщи CNBC.

Той ще бъде наследен от Джейн Фрейзър, изпълнителен директор на подразделението за банкиране на дребно, която ще стане първата жена главен изпълнителен директор на една от най-големите банки в САЩ.

Вярвам, че сега е подходящият момент за моята приемничка да поведе City в следващата стъпка напред. Работих с Джейн много години и се гордея, че е мой наследник. Уверен съм, че с нейните лидерски умения, опит и качества тя ще се превърне в изключителен директор “, заяви Корбат.

Пазарът реагира неутрално по отношение на новината за жена, която поема поста изпълнителен директор на Citigroup. При откриването на търговията на 10 септември ръстът на ценни книжа на Citigroup надхвърли 1,5% до 52,5 долара, но след това те се върнаха обратно до 51,48 долара, което на практика съответства на цената на отварянето.

Родената в Шотландия Фрейзър се присъединява към Citigroup през 2004 г. Преди да се присъедини към Citi, тя е работила в консултантския гигант McKinsey и в отдела за сливанията и придобиванията в Goldman Sachs. Миналата година тя беше смятана за потенциален кандидат за главен изпълнителен директор в други банки, включително Wells Fargo & Co., пише Bloomberg.

Джейн Фрейзър е първата жена начело на една от най-големите банки, но не е първата високопоставена жена във финансите. Джанет Йелен оглавяваше Федералния резерв на САЩ от 2014 до 2018 г. Сали Кравчек беше старши изпълнителен директор в Citi и Bank of America (BAC) по време на финансовата криза през 2008 г.
 

Citigroup е един от най-големите финансови конгломерати в света. Според Forbes по отношение на активите (2219 трилиона долара) сред финансовите холдинги на САЩ тя отстъпва единствено на Bank of America и JP Morgan Chase.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: