Италия ще представи плана си за усвояване на евросредствата

Италия ще представи плана си за усвояване на евросредствата Снимка: pixabay.com

Става дума за европейските пари, отпуснати за възстановяване на европейските икономики от кризата, предизвикана от COVID-19

През юли тази година лидерите на страните членки на Европейския съюз се споразумяха за спасителен фонд, с който да възстановят икономиките си след пандемията от коронавирус, в размер на 750 млрд. евро.

От тези средства Италия получи най-голям дял.

Едно от условията за отпускане на евросредства за справяне с коронакризата е страната, която ги получава, да даде ясен план как смята да ги изразходва.

Италия ще представи своя план за усвояване на евросредствата пред Еврокомисията, като вече има сведения, че основните направления, в които желае да инвестира парите италианското правителство, са по-екологична икономика, ускорена дигитализация, здравеопазване, образование, инфраструктура и социално подпомагане.

Министър-председателят, Джузепе Конте заяви, че не би искал да губи „нито едно евро" от парите, предвидени за страната му.

Независимо от това Италия има нужда от някои основни реформи, за да може страната да осъществи икономическия растеж, който цели. Такива реформи са нужни в сектори като публичната администрация, данъчната система и пазара на труда.

Италия ще изпрати към Брюксел своето първоначално предложение за начина на усвояване на евросредствата до 15 октомври, а крайният срок за изпращане на пълния план е януари 2021 г.

След това Еврокомисията ще даде своето мнение дали одобрява дадените предложения за инвестиции от страна на Италия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: