ЕС и Великобритания се нуждаят спешно от сключване на търговска сделка

ЕС и Великобритания се нуждаят спешно от сключване на търговска сделка Снимка: wikimedia.org

Двете страни трябва да достигнат до споразумение колкото се може по-скоро във връзка с наближаващия Брекзит

Правителството на Федерална република Германия заяви в понеделник, че все още има възможности за сключване на търговско споразумение между ЕС и Обединеното кралство и че то би било от полза и за двете страни.

Великобритания напусна официално ЕС на 31 януари 2020-а. До края на настоящата година е „преходният период" в отношенията между двете страни, в който те трябва да достигнат до сделка, която ще урежда търговските им отношения след 31 декември 2020 г.

Европейският съюз заяви, че всеки опит на британското правителство едностранно да не спазва предписанията на споразумението за напускане на блока, биха застрашили необратимо възможностите за сключване на търговско споразумение за след Брекзит.

Преговорите между ЕС и Великобритания бяха изключително трудни през летните месеци поради противоположни позиции на двете страни относно различни теми.

Това включва обмена между двете страни, степента, до която Обединеното кралство може да подкрепя определени сектори на икономиката, и особено възможността на риболовни кораби на ЕС да продължат да извършват своята дейност в британски териториални води след края на „преходния период".

Ако британското правителство реши да се оттегли от преговорите с ЕС, тогава търговските отношения ще се регламентират без сделка. Това означава, че ще бъдат въведени такси и други ограничения, които допълнително ще затруднят обмена между двете страни.

Главният преговарящ по въпросите за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние заяви, че ще се консултира с Дейвид Фрост, който е преговарящият за Великобритания, относно какви точно са намеренията на Обединеното кралство в предстоящите нови преговори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: