Нидерландски съд спира екстрадациите към Полша

Нидерландски съд спира екстрадациите към Полша Снимка: wikimedia.org

Съд в Нидерландия обяви, че повече няма да извършва екстрадации към Полша поради съмнения относно независимостта на съдебната власт в източноевропейската страна.

Камарата за международна правна помощ на окръжния съд на Амстердам заяви в свое становище в четвъртък, 3  септември, че отново е сигнализирала на Съда на Европейския съюз относно случая.

Първият въпрос, подаден към Съда на ЕС, е бил дали екстрадациите към Полша да не бъдат преустановени от 31 юли, след като полските власти изискаха европейска заповед за арест за мъж, заподозрян в разпространение на наркотици от Нидерландия на полска територия.

В същото време нидерландският съд твърди, че „от 2017 г. насам независимостта на съдебната власт в Полша и на правото на справедлив процес са системно нарушавани".

Има политическа намеса в назначаването и отстраняването на председатели и заместник-председатели на съдилища и на съдебни органи. Към това трябва да се добави и приетото в края на 2019-а ново полско законодателство относно дисциплинарните наказания срещу съдиите."

Тези промени в последните години водят до извода, че независимостта на съдебната власт в Полша е така нарушена, че според Камарата за международна правна помощ на окръжния съд на Амстердам полската съдебна власт не може да функционира самостоятелно от полското правителство и парламент", се казва в становището на нидерландския съд.

То още гласи, че са изпратени допълнителни въпроси към Съда на ЕС, за да се разбере „дали нарушаването на независимостта на съдебната власт в Полша ще има някакви отражения върху начина на издаване на европейска заповед за арест".

В заключение нидерландският съд заявява, че няма да извършва никакви екстрадации към Полша, докато не се изясни ситуацията от Съда на ЕС.

Междувременно Европейският съюз започна процедури по член 7 от европейското законодателство срещу полското правителство.

Това се извършва заради реформи на полската държава, които според ЕС са в ущърб на принципа за независимост на съдебната власт.

Властите в Брюксел започнаха и правни действия срещу полски законови тектове, според които обикновените съдии ще могат да получават дисциплинарни наказания въз основа на свои съдебни решения.

Правни процедури ЕС ще започне и срещу решението за намаляване на пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд на Полша.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: