Япония сключи първия си крупен експортен оръжеен контракт

Япония сключи първия си крупен експортен оръжеен контракт Снимка: MaxDefense Philippines

Страната на изгряващото слънце ще предостави на Филипините радарни станции за контрол на въздушното пространство.

Филипините ще получат партида японски радиолокационни станции, съобщава Defense News. Споразумението е сключено на 28 август 2020 г. в столицата Манила. Производител на трите стационарни и един мобилен радар ще бъде компанията Mitsubishi Electric. От филипинската страна контрактът е подписан от министъра на отбраната Делфин Лоренцана.

 

Партидата ще включва стационарните радари J/FPS-3 и мобилния J/TPS-P-14. Всички радари са оборудвани с активни фазирани антенни решетки с електронно сканиране и са предназначени за наблюдение на въздушното пространство на страната. Те се доставят за системата за контрол на въздушното движение Horizon 2 и трябва да бъдат предадени на клиента през 2022 г.

Сделката на стойност $ 103,5 милиона е от особено значение, като се има предвид, че това е първият за Япония случай на износ на готови изделия с военно предназначение (а не отделни компоненти) след премахването на съответните ограничения през 2014 г. По-рано японският военен износ беше ограничен главно до радиоелектронно, оптично и друго оборудване за определени видове оръжия или компоненти за такова оборудване.

 

Планира се радарите да бъдат използвани за наблюдение на въздушното пространство в южната част на Южнокитайско море, южната на Филипинския архипелаг и в района на океанския хребет Бенхамк, източно от Филипините, околностите на който са богати на природни ресурси.

 

Изданието отбелязва, че Филипините са една от шестте страни в Югоизточна Азия, претендиращи за част от островите Спратли в Южнокитайско море. За суверенитет над тях заявява Китай, който прилага там мащабно военно строителство, включително изграждане на въздушни и военноморски бази. Военната активност на Китай провокира  ответна реакция на съседните държави, в това число и на Филипините.

 

По-рано през 2017 г.Филипините сключиха първия си оръжеен договор с Русия, като получиха партида руски гранатомети RPG-7B. Споразумението бе сключено от генералния директор на „Рособоронекспорт" Александър Михеев и от министъра на отбраната на Филипините Делфин Лоренцана. По-късно Филипините получиха и автомати „Калашников", военни камиони и друго руско военно оборудване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: