Швейцария очаква 90 държави и няколко организации на мирната конференция за Украйна

Швейцария очаква 90 държави и няколко организации на мирната конференция за Украйна Снимка: bnn-news.com

На вчерашния си брифиг за пресата в Берн швейцарското външно министерство посочи броя на потвърдилите участието си в срещата, която ще се състои на 15 и 16 юни в алпийския курорт Бюргенщок

Около половината регистрирали се участници са от европейски държави, останалите – от други части на света, пише swissinfo.ch. Същото е съотношението и между страните, които ще бъдат представени от държавните им глави, докато останалите изпращат на срещата свои министри, обяви президентът на Швейцария Виола Амхерд. Тя уточни, че Федералният съвет ще обяви точния състав на присъстващите в петък вечерта, т.е., непосредствено преди откриването на срещата в събота.

На най-високо ниво и в съответствие с международното право конференцията ще обсъди пътищата към траен мир в Украйна. Според официални швейцарски източници, целта на дискусиите е да се подготвят основите за устойчиви мирни преговори с участието на Русия на по-късен етап

Относно отсъствието на представители на Кремъл, швейцарският външен министър Игнацио Касис посочи: „Винаги сме били отворени да поканим Русия на конференцията, но Москва няколко пъти ясно даде да се разбере, че няма интерес да участва“. Освен това и Украйна настоя в мирната конференция да участват само страни, които зачитат международното право. Така че една от ключовите теми в Бюргенщок ще бъде кога Русия може да бъде включена в процеса по пътя към мира.

Първата пленарна сесия е планирана за събота следобед. В неделя, 16 юни, работни групи ще разискват три теми от глобален интересядрената безопасност, свободата на кораболаването и сигурността на продоволствието и хуманитарните дейности. Друга тема, която конференцията ще засегне, са ситуациите с военнопленици.

По план конференцията трябва да завърши със заключителна декларация, чийто проект вече е изготвен и се „консултира”, посочи първият швейцарски дипломат. 

За сигурността на конференцията отговарят полицейски сили, ръководени от полицията на кантона Нидвалден. Швейцарските въоръжени сили в състав до 4 000 военнослужещи ще поемат задачи със защитата на инфраструктурата, въздушния транспорт, въздушното разузнаване, както и логистична и командна поддръжка. 

„Трябва да се изправим пред широк спектър от рискове – и ние се подготвяме за тях“, каза президентът Виола Амхерд. Тя подчерта, че в последните дни Швейцария е обект на „нарастващ брой онлайн атаки” и други „различни рискове”, които властите се подготвят да парират.

Част от тези мерки е и ангажиментът на швейцарското правителство да предоставя своевременно пълна, точна и прозрачна информация за хода на конференцията. Целта на властите е да се противопоставят на „огромното количество” фалшиви новини, разпространявани от противниците на мирната конференция. 

Междувременно, вчера на среща на външните министри на страните от БРИКС в Нижни Новгород китайският външен министър Ван И предложи страната му да организира „истинска мирна конференция” с участието на двете страни във въоръжения конфликт в Украйна. Освен условията за мир, една такава среща би обсъждала и гаранции, че „светът няма да се изправи пред нова студена война”, посочи Ван И, подчертавайки индиректно интересите на Китай към водеща роля в световните политически процеси и опасенията на Поднебесната империя по отошение на глобалната търговия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: