Нова драма за руснаците: ако имат вили, трябва да са специалисти по ботаника!

Нова драма за руснаците: ако имат вили, трябва да са специалисти по ботаника! Снимка: ura.news

Руската Дума определи какво не може да расте във вилните парцели, независимо дали собствениците им разпознават „забанените” растения

Като начало, ако не сте регистриран производител, продажбата на зеленчуци от вилното място ще се наказва с глоба, съобщава изданието „Царьград”. Освен това, за „законна” се смята земеделската продукция, ако сте използвали посадъчен материал, закупен от специализирани магазини – собствена селекция семена и разсад също води до глоби. Същата санкция ще последва и ако не косите парцела си и още най-малко 5 м околовръст, преди тревата да стане 20 см или да разцъфти. 

Най-сериозна е обаче ситуацията с разширения списък растения, съдържащи упойващи вещества, Към конопа, хавайската роза и мака вече е прибавена и трицветната имомея, т.е. обикновеното грамофонче. Наличието му във вилен участък може да доведе до 8 години лишаване от свобода!

Но декоративното пълзящо растение, което обикновено краси огради, беседки, перголи и веранди, се оказва труден противник – расте добре в бедни почви, разпространява се само, устойчиво е на горещини. Семената му съдържат психоактивното вещество ергин, чийто ефект наподобява въздействието на LSD - халюцинации, загуба на памет, гадене, повръщане, стомашно разстройство, главоболие, световъртеж, отпадналост и болки в стомаха, черния дроб и мускулите по цялото тяло, плюс депресия.

Тук обаче идва големият риск: грамофончето има над 800 разновидности и дори за специалист ботаник е трудно да различи опасните от безвредните! Така че естествено възниква въпроса – може ли дори един саморасъл храст грамофонче да доведе до 8-годишната присъда? 

Според руските законодатели, гласували новите правила, наказателната отговорност ще започва от наличието на повече от 10 храста, за което се предвиждат първоначално 15 дни арест, както и притежанието или покупко-продажбата на повече от 3 г семена. Повече от 100 корена в парцел веча са „тежко престъпление”, с наказания, започващи от 2 години затвор.

Най-голям проблем със забраната на "санкционното" грамофонче обаче остава различаването му. Заради това Комитетът по труда и социалната политика към руската дума е поискал от Министерството на земеделието и главната прокуратура да обяснят масово на руснаците характеристиките на опасните видове и последствията от отглеждането им – което правят масово и руските медии.

Но дали неподготвените любители-градинари във вилните зони ще се справят с различаването на растението, което може да ги вкара в затвора и кой и как ще контролира разпространението на опасните видове? На тези въпроси Държавната дума няма отговор. Засега като контролен орган се посочва общо „местната администрация”, която ще прави изненадващи проверки, но може да бъде сигнализирана и от оплакване – например от сърдит съсед…

Така диварястящите грамофончета се превърнаха в поредната причина за „разкриването на нарушители”, плюс все по-разширяващите се поводи руснаците да бъдат обявявани за „чуждестранни агенти” с всички произтичащи от това последствия, най-новото от които е забраната „чуждестранните агенти” да се кандидатират за изборни позиции.

В новия списък са и още редица по-редки декоративни растения, съдържащи психотропни вещества, плюс халюциногенни гъби, което само по себе си говори за мащабната употреба и самозадоволяването с наркотици в Руската федерация

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: