Владимир Путин разпореди безпрецедентна чистка в Министерството на отбраната

Владимир Путин разпореди безпрецедентна чистка в Министерството на отбраната Снимка: yunarmy.ru

Задачата е възложена на Федералната служба за безопасност (ФСБ) с цел да бъдат наказани виновните за провала на „специалната военна операция” в Украйна

Чистката започна в края на април с ареста на първия заместник на бившия министър на отбраната Сергей Шойгу, чиято оставка последва бързо. По обвинения в корупция и приемане на подкупи в особено големи размери са арестувани поне петима генерали и висши чиновници от военното министерство, още толкова са уволнени, но според запознати, арестите ще продължат.

„В ход е тежко, но очаквано прочистване на екипа на Шойгу. Силите за сигурност получиха разрешение от самия връх, но има да се чисти още много. Очакват ни още арести”, казва пред The ​​Moscow Times високопоставен източник, пожелал анонимност. 

„Сега в Министерството на отбраната има повече служители по сигурността, отколкото военни“, казва друг правителствен слугжител пред изданието. Според него, това може да бъде една от най-големите чистки в съвременната руска история, като процесът тепърва набира скорост

Очакванията са до края на годината да бъдат арестувани стотици хора във всички звена на Министерството на отбраната. Обвиненията са основно за корупция, каквито данни винаги са съществували, но „докато Шойгу беше министър не допускаше разследване”, казват източниците на The Moscow Times.

Ето и обяснението им за чистката: Някой трябва да е виновен за провала на инвазията - или специалните служби, които проведоха разузнаването и аналитичната подготовка на войната и обещаха на Путин триумф и бърза победа, но се провалиха, или „втората армия в света“, която водена от Шойгу, трябваше да осигури победата на Путин, но се оказа хартиен тигър и претърпя катастрофа“.

Анонимните източници изясняват пред The Moscow Times и реалната цел на чистката: „ФСБ да постави свои хора навсякъде, за да контролират най-примамливите военни бюджети – защото нали не мислите, че някои в този момент мисли за специалната военна операция?”

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: