Кой ще стане временен президент на Иран

Кой ще стане временен президент на Иран Снимка: yahoo.com

Според Reuters това е 68-годишният Мохамад Мохбер, първи вицепрезидент на ислямската република

Очаква се в съответствие с иранската конституцият, Мохбер да заеме поста на загиналия в катастрофа с хеликоптер президент Ибрахим Раиси. 

Като временен президент Мохбер ще бъде част от тричленен съвет, заедно с председателя на парламента и ръководителя на иранската съдебна система. Задачата на съвета е да организира нови президентски избори в рамките на 50 дни след смъртта на Раиси.

Мохбер зае поста първи вицепрезидент с избирането на Раиси през 2021 г. и също се смята за близък до върховния лидер Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси. 

Мохбер беше един от екипа висши ирански служители, които посетиха Москва през октомври и се съгласиха да доставят ракети земя-земя и дронове на руската армия, казаха източници на Reuters тогава. Екипът включваше и двама висши служители от Революционната гвардия на Иран, както и служител от Върховния съвет за национална сигурност.

Преди да заеме поста първи вицепрезидент, Мохбер е ръководил Setad, инвестиционен фонд, свързан с върховния лидер. Компанията се занимава основно с продажба и управление на имоти, за които се предполага, че са изоставени в бурните години след Ислямската революция от 1979 г., Официално по-голямата част от приходите на Setad са насочени към благотворителни дейности. 

През 2010 г. Европейският съюз включи Мохбер в списък на санкционирани лица и организации заради предполагаемото му участие в „ядрени или балистични ракетни дейности“, но след две години го извади от списъка. Инвестиционният фонд Setad и 37 компании обаче са в санкционния списък на САЩ от 2013 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: