Появи се ИИ, който "създава" растения, не вредящи на климата

Появи се ИИ, който "създава" растения, не вредящи на климата

Пазете планетата

Учени от Института Салк използват нов инструмент за изкуствен интелект (ИИ), наречен SLEEP, за разработване на растения, способни да натрупват повече въглероден диоксид и да се борят с изменението на климата.

За това съобщава Science Daily.

SLEEP, първоначално разработен за проследяване придвижването на животни, сега може да анализира различни аспекти на кореновата система на растенията, включително дълбочина, маса и ъгли на растеж. Това елиминира досадния трудоемък процес, който се изискваше преди.

Новият софтуер е разширение на SLEEP  и позволява на изследователите да обработват изображения и да извличат данни за кореновите системи много по-бързо и с по-голяма точност. Това ще бъде от решаващо значение за идентифициране на гените, които влияят върху развитието на корените, и създаването на растения с по-дълбоки и по-силни коренови системи, които ще могат да натрупват повече въглерод в течение на дълго време.

Простотата на използване и достъпността на тези решения позволяват на изследователите да създадат огромен каталог от фенотипове на корените на растенията. Тези данни, заедно с продължаващата работа по секвениране на генома, ще бъдат използвани за идентифициране на гените, отговорни за желаните признаци. Притежавайки тези знания, учените ще могат да създават растения, специално предназначени да улавят и съхраняват въглеродния диоксид, което ще помогне за смекчаване на последиците от изменението на климата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: