Русия не осъди Иран за нападението срещу Израел

Русия не осъди Иран за нападението срещу Израел Снимка: yahoo.com

Според изявление на руското външно министерство, Москва е „загрижена” от случилото се

Позицията на Руската федерация съвпада с тази на Иран, че атаката е извършена в съответствие с Устава на ООН и е предприета в отговор на израелски нападения срещу ирански цели в региона, включително бомбардирането на сградата на консулския отдел на иранското посолство в Дамаск на 1 април, което „страната ни остро осъди“, цитира РБК част от изявлението. 

Руското външно министерство подчертава, че Русия многократно е предупреждавала за рисковете пред регионалната сигурност заради множеството неразрешени кризи в Близкия изток, „подхранвани от безотговорни провокативни действия“.

Израел не отрича попаденията си срешу ирански обекти в Сирия, но не пое отговорност конкретно за удара срещу иранското посолство на 1 април, при който загинаха седем висши ирански военни.

Иранската мисия в ООН заяви, че петчасовата атака с повече от 300 дрона и множество балистични ракети, която започна в първите минути на днешния ден, е „постигнала всички поставени цели”, но може да продължи с още по-голяма сила, ако Израел отговори по същия начин. 

От своя страна израелският министър на отбраната Йоав Галант предупреди, че конфронтацията с Иран „все още не е приключила“. Израелските отбранителни сили (IDF) съобщиха, че с помощта на САЩ, Великобритания и Йордания, повечето атакуващи дронове и ракети са били прихванати и обезвредени преди да навлязат в израелското въздушно пространство, като минимални щети е понесла една военновъздушна база.

„Прихванахме ги. Блокирахме ги. Победихме”, заяви в обръщението си към нацията израелският премиер Бенямин Нетаняху. Израел разполага със сложна противовъздушна отбрана, включително своята отбранителна система Iron Dome ("Железен купол"), системата за въздушна отбрана David’s Sling ("Прашката на Давид") и Arrow ("Стрела"), които използва за обезвреждането на ракетните нападения на Хамас и Хизбула. 

Междувременно поддръжници на Иранската революционна гвардия (IRGC) излязоха по улиците на Техеран с палестински знамена, за да отпразнуват „успеха” на нападението и да утвърдят ролята на IRGC като важен фактор за палестинската кауза. Според анализатори, редица признаци говорят, че Иран не се стреми към разширяване на ескалацията в региона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: