Денков: В ДАНС има сляпо петно по отношение на корупцията

Денков: В ДАНС има сляпо петно по отношение на корупцията Снимка: МС

„Господин Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България"


Много пъти съм казвал, че в ДАНС има сляпо петно по отношение на корупцията.

Те винаги се оправдават, че това е работа на Антикорупционната комисия. Нека да видим как сега двете служби ще докажат, че вържат работа в полза на обществото.

Това, по което може да се съди, е кой хваща повече контрабанда, заяви премиерът акад. Николай Денков. Министър-председателят отговаряше тази сутрин близо час на въпроси на граждани и медии във „Фейсбук“. Премиерът акцентира върху данните от изминалата година, които показват, че след промените в ръководството на Агенция „Митници“ има рекордни количества задържани наркотици и контрабанда.


„Откакто беше назначен новият директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова има рекордно количество задържани наркотици. Много странно е точно тя да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици.

Много е важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват точно заради това, че си върши работата“, заяви акад. Денков. Премиерът отбеляза, че е поискал официална информация от ДАНС, но до момента не му е предоставена.

Министър-председателят посочи, че от доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици. „Госпожа Банкова е била служител в ДАНС, няма да се учудя, ако има информация, която ставайки шеф на „Митници“-те всъщност да използва. Аз не мога да ги потвърдя, но точно това е работа на службите -  да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са или не“, добави акад. Денков.


Премиерът коментира и подадената оставка от главния секретар на МВР. „Живко Коцев е под сериозен натиск от доста време от страна на министъра и поне от месец казва, че има колебания дали да остане на поста, защото не може да си върши работата“, изтъкна   Денков.

Министър-председателят добави също, че отдавна не е разговарял и с министъра на вътрешните работи и му няма доверие, след няколко неща, които са се случили. Друго министерство, което според акад. Денков не се намира в добро състояние, е това на електронното управление.

Попитан за решението на парламента да спре възможността на правителството да разходва пари от бюджета, премиерът Денков беше категоричен, че това е противоконституционно. Това е пример за опит да се изземат правомощия на Министерския съвет, защото си вършим работата, заяви министър-председателят. Той припомни, че именно настоящото правителство за първи път е изготвило методика, която ще спомогне да бъдат намалени трупаните през последните 15 години неравенства в публичния сектор.

Политика на правителството беше да се вдигат доходите така, че да се намалят неравенствата в България, изтъкна   Денков. Министър-председателят акцентира върху последователната социална и здравна политика на кабинета. В резултат е налице увеличение на пенсиите, безплатни учебници за учениците, безплатни лекарства за близо 600 000 души, безплатни детски градини и др.


„Правителството наложи дневен ред, който успя да придвижи толкова реформи. Важно е България да продължи по европейския път на развитие. Да не се окаже, че сме се отклонили от важните реформи“, заяви още премиерът. Според акад. Денков ротацията не се е състояла именно заради липсата на воля позитивните промени да продължат.  „Ротацията се провали, защото някой искаше избори и това не сме ние“, добави министър-председателят.

„Господин Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България". И всъщност голяма част от проблемите, които виждаме, са именно, защото той започна да командва процесите, той започна да командва ГЕРБ. Всъщност той искаше избори и ние отиваме на избори заради него. Проблемът на България днес се казва Делян Пеевски“, заяви още акад. Денков.

Той изрази опасения дали служебният кабинет ще успее да организира честни избори.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: