Антонио Гутериш: 196 хуманитарни работници загубиха живота си в Газа

Антонио Гутериш: 196 хуманитарни работници загубиха живота си в Газа Снимка: timesofisrael.com

Генералният секретар на ООН осъди убийството на служители на неправителствената организация World Central Kitchen в ивицата Газа.

„Опустошителните израелски въздушни удари, които убиха работниците на World Central Kitchen вчера, доведоха броя на хуманитарните работници, убити в този конфликт, до 196, включително повече от 175 служители на ООН. Това е неприемливо, но е неизбежен резултат от начина, по който се води тази война“, каза Гутериш 

След смъртта на служителите си ръководителят на World Central Kitchen обяви, че организацията спира работа в ивицата Газа. Според него, безопасното доставяне на помощ до анклава е невъзможно. Сред загиналите служители на World Central Kitchen са трима британски граждани, един служител с двойно гражданство на САЩ и Канада, един палестинец и по един гражданин на Полша и Австралия, уточнява ВВС. 

Началникът на Генералния щаб на израелските отбранителни сили Херци Халеви каза, че разследват инцидента и изрази съболезнования. Той подчерта, че целта не са били доброволците на организацията.

"Искам да бъда ясен - нападението не беше извършено с намерение да навреди на хуманитарните работници. Беше грешка, вследствие погрешна идентификация - през нощта, по време на война, в много трудни условия. Не трябваше да се случва", написа Халеви в акаунта на израелската армия в X/Twitter.

Снощи хиляди демонстранти отново се събраха пред сградата на Кнесета в Йерусалим, настоявайки за оставка на израелското правителство, предсрочни избори и споразумение за освобождаване на израелските заложници, взети от екстнремистите в Газа. Представители на Израел и Хамас преговарят по условията за връщането им и за примирие, но според съобщения на участващи в преговорите, двете страни все още са далеч от постигане на споразумение. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: