Популисти от цял свят, обединявайте се!

Популисти от цял свят, обединявайте се! Снимка: gbnews.com

Така може накратко да се определи интервюто на Доналд Тръмп, който разговаря с идеолога на Brexit Найджъл Фараж, преквалифицирал се в журналист на дясната начинаеща британска телевизия GB News

Фараж гостува на Тръмп в дома му, в курорта Мар-а-Лаго във Флорида, давайки ефир на радикалните възгледи на бившия – и може би бъдещ президент на САЩ, отбелязва POLITICO. 

Първо, Тръмп припомни мнението си за резултатите от президентските избори в САЩ през 2020 г., наричайки ги „измама” – поведение, което вече го заведе в съдебната зала като подсъдим. С втората си тема двамата популисти може би неволно успокоиха някои кръгове в ЕС: не, Тръмп няма да изтегли САЩ от НАТО. Ако се върне в Белия дом, Щатите ще останат „100%” в Алианса, стига разбира се, европейските страни „да не се възползват” от подкрепата на САЩ.

Пред Фараж Тръмп увери, че ако бъдат нападнати, докато той е президент, САЩ ще се притекат на помощ на съюзниците си от НАТО, стига всички да плащат „справедлив дял” от своя БВП към алианса. Тръмп разкри и защо е спокоен, че САЩ няма да бъдат обект на нападение – ами заради този „хубав, голям, красив океан”, който лежи между Европа и Америка. Впрочем, доста наивно виждане за възможностите на съвременната война.

Веднага след това Тръмп каза на Фараж: „Разбирах се чудесно с Путин“, отбелязвайки, че е готов отново да преговаря с руския лидер – както по време на президентския си мандат, когато двамата „са се справяли чудесно”.

Друга заслуга, която Тръмп си приписа, макар че „хората не го оценяват”, е съпротивата на САЩ срещу Северен поток 2, която Байдън е преустановил. 

Двамата събеседници прокоментираха и кралското семейство и нашумялата кандидатура на принц Хари за американска виза. Според Тръмп, херцогът на Съсекс може да бъде депортиран от САЩ, ако се окаже, че е излъгал в подадените документи, че не е вземал наркотици. Самият Хари обаче призна това в книгата си „Spare“, която излезе миналата година. 

Тръмп използва случая да повтори, че не е фен на Мегън Маркъл и съжали Хари, че „го водят за носа”. В същото време като кавалер (!) Тръмп изрази симпатиите си към Кейт Мидлтън, сега принцеса на Уелс, критикувана в британските медии, че е манипулирала своя снимка с трите си деца. Според Тръмп, „намесата” ѝ е изключително малка и не заслужава толкова яростен медиен интерес. 

Сред другите теми, които Тръмп засегна, бяха евентуалното сътрудничество с британската опозиция, както и „политически коректния” отговор на Байдън срещу престъпността, В тази връзка Тръмп обеща имунитет на правоприлагащите органи, „за да не бъдат арестувани, обвинявани и унищожавани“.

В края на интервюто двамата събеседници си обещаха бъдещи разговори в ефира на GB News – когато „Америка стане отново велика”, а Доналд Тръмп - „най-могъщия човек на Запада”...

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: