Кой се тревожи от новите политически кумири на Тръмп

Кой се тревожи от новите политически кумири на Тръмп Снимка: thehill.com

Склонността на републиканския кандидат-президент да се възхищава на авторитарни лидери притеснява определен кръг хора

За него Виктор Орбан е „фантастичен“, Си Дзинпин - „брилянтен“, Путин и Ким Чен Ун са „ОК“ – това тревожи някогашните първи съветници на Тръмп, разкриха те пред CNN. Бившият началник на кабинета на Тръмп, генерал Джон Кели, си спомня: „Споменаваше, че Хитлер е направил някои добри неща, че Путин и Ким Чен Ун са добри момчета”.

Съветникът на Тръмп по национална сигурност Джон Болтън обобщава: „За него тези момчета са „голяма работа”, а той вижда и себе си така. Дори му харесваше, че Ердоган може да вкарва хора в затвора без да иска разрешение от никого”. 

Ген. Кели определено е особено обезпокоен от разговорите си с Тръмп за „добрите неща” които е направил Хитлер – например възстановил е икономиката. „За да я обърне срещу собствения си народ и срещу света” – контрирал Кели. Пред CNN той признава: „Трудно е да се приеме, че той пропуска Холокоста и 400 000 американски войници, които паднаха по бойните полета на Европа” 

За склонността на Тръмп да играе в клуба на „големите” говорят и оживените му напоследък срещи с Илон Мъск. „Харесах го”, заяви Тръмп. Мъск е гостувал на Тръмп в имението му във Флорида, но за срещата им се знае малко, така че не е ясно дали собственикът на Tesla ще подкрепи републиканския кандидат

Според анализатори, срещите на двамата имат връзка с непостоянните парични потоци към кампанията на Тръмп, както и с непрекъснато растящите съдебни разноски по делата, които се водят срещу него. През яунари съдът в Ню Йорк присъди на писателката Е. Джийн Карол над $ 83 милиона по обвинение срещу Тръмп за изнасилване, плюс $ 5 милиона допълнитгелно за нападение срещу нея през май миналата година. Само преди дни съдия допусна и нов иск срещу бившие президент от страна на писателката, този път заради вербално насилие след присъденото ѝ обезщетение.

Миналия месец ню-йоркският съд разпореди на Тръмп да плати над $ 450 милиона, заради твърде преувеличено представяне на активите на своята компания, с цел да получи по-добри кредити при по-добри лихви. Този мвесец добави към съдебните разноски на Тръмп още $ 400 000, присъдени му в Обединеното кралство, където той заведе дело срещу британски служител от разузнаването и го загуби.

Тръмп е изправен и пред още четири углавни процеса – в Джорджия, Флорида, Вашингтон и Ню Йорк, но съдейки по резултатите му на първичните избори, американците – или поне републиканците, вярват в твърденията му, че е невинен и не се притесняват да имат такъв президент - след като вече официално и Тръмп, и Джо Байдън набраха необходимия брой депутати в своите партии, за да се класират за мача реванш през ноември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: