* Ръстът на биткойна може да бъде ограничен само от „черен лебед“

* Ръстът  на биткойна може да бъде ограничен само от „черен лебед“ Снимка: https://pixabay.com/

Bloomberg залага на по-нататъшен растеж на биткойна на фона на положителната динамика на американския фондов пазар

Ерик Балчунас, старши анализатор на борсово търгувани фондове в Bloomberg, казва, че биткойн-ETF могат да изпреварят златните ETF по отношение на обема на инвестициите. Според него единственото препятствие по този път може да бъде събитие * „черен лебед“, пише The Block.

Как работят спот биткойн-ETF? Кой купува криптовалута и кога?

Спот борсово търгуваните фондове продължават да натрупват биткойни с рекордно темпо. Стойността на активите под управление на десет спот ETF достигна 60 милиарда долара, което е приблизително 4,21% от обема на всички съществуващи монети.

Балчиунас сравни възхода на биткойн ETF с „голям импулс“ (The Big Mo). Този израз означава, че нещо бързо набира популярност и тази инерция го тласка към по-нататъшен растеж.

Експертът също така сравни биткойна с предизборна кампания, при която кандидат, който е спечелил първоначален „марж на безопасност“, може да се откъсне от съперниците си поради положителни отзиви и медийно внимание.

Според Балчиунас колкото по-висока е цената на първата криптовалута и рекламата, толкова повече хора се интересуват от биткойн. Това води до увеличаване на притока на средства в Bitcoin-ETF, което от своя страна допълнително повишава цената на биткойна.

„Докато цената на биткойна показва възходяща тенденция – три или четири дни от пет – не виждам никакви фактори, които могат да забавят този растеж“, казва Балчунас. Според него това е самоподдържащ се цикъл и колкото повече хора се включват в този процес, толкова по-висока ще е цената.

Сериозен спад на борсата е единственото нещо, което според анализатора може да спре бума на пазара на криптовалути. Балчунас обясни, че докато спадът на фондовия пазар не би довел непременно до спад на биткойните, той може да накара хората да насочат вниманието си към други активи, като акции, които съставляват голяма част от портфейлите на много инвеститори.

„Докато акциите и облигациите остават на повърхността или растат, не виждам никакви пречки пред по-нататъшния растеж на криптовалутите“, добави Балчунас.

Разликата между възвръщаемостта на борсово търгуваните фондове за биткойн и злато се увеличава. Според анализаторската компания Ryze Labs от началото на годината изтичането на средства от 14-те най-големи златни ETF е възлизало на 2,4 милиарда долара.

Според тяхната оценка тази тенденция подчертава двойната роля на биткойн - като високорискова инвестиция и като надежден актив за съхранение на капитал.

(Рано тази сутрин цената на биткойна се срина до 67 хиляди долара)

* "Черният лебед" е рядко или случайно събитие, което е неочаквано и се отличава с три характеристики - то е непредсказуемо, има огромно въздействие и може да бъде обяснено със задна дата. Тъй като черните лебеди са непредвидими, ние трябва да се пригодим към тяхното съществуване (вместо наивно да се опитваме да ги предвидим).

Невероятният успех на Гугъл е черен лебед, както и терористичните атаки от 11 септември 2001 г. Според  Насим Никълъс Талеб черните лебеди лежат в основата на почти всичко в нашия свят - от възникването на религиозни течения до събитията в личния ни живот. Години наред Талеб проучва природата ни да се заблуждаваме, че знаем повече, отколкото в действителност знаем.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: