Създателят на интернет е разочарован от това, в което се е превърнала рожбата му

Създателят на интернет е разочарован от това, в което се е превърнала рожбата му

Създателят на „световната паяжина“ е разочарован от това, в което се е превърнало творението му за 35 години съществуване

Преди 35 години Тим Бърнърс-Лий представи проект, който промени света завинаги – създаде световната мрежа. Днес той изразява разочарование от това, в което се е превърнало неговото творение, съобщава World Wide Web Foundation.

В отворено писмо Бърнърс-Лий се оплаква от "концентрацията на власт" в интернет, която противоречи на първоначалния му замисъл за децентрализирана мрежа.

Той смята, че през последните 10 години интернет се е превърнал в инструмент за "користните интереси на няколко корпорации", които са подкопали неговите ценности.

"Интернетът трябваше да бъде инструмент за разширяване на възможностите на човечеството, но вместо това той способства за тяхното разрушаване", пише Бърнърс-Лий.

Той посочва два основни проблема: концентрацията на власт и пазара на лични данни. Големите компании, според него, сегментират мрежата, експлоатират потребителите и използват техните данни за целенасочена реклама.

"Интернетът не оправда надеждите си", заключава "бащата" на интернета.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: