SpaceX получи разрешение за използване на вълни с високи честоти за Starlink

SpaceX получи разрешение за използване на вълни с високи честоти за Starlink

За да увеличи пропускателната способност

SpaceX получи условно разрешение от Федералната комисия за съобщенията на САЩ да използва екстремно високочестотни вълни от диапазона Е, за да увеличи пропускателната способност на своята орбитална широколентова мрежа Starlink в ниска орбита на Земята, съобщава Space News.

На компанията е разрешено да използва честотите от диапазона Е между второто поколение сателити на Starlink и земните шлюзове, заедно с вече одобрените електромагнитни спектри в диапазоните Ка и Ku.

По-конкретно, SpaceX сега вече може да взаимодейства в честотния диапазон от 71 до 76 гигагерца от Космоса към Земята и от 81 до 86 гигагерца от Земята в посока към Космоса, използвайки до 7500 сателита от второ поколение, които е разрешено на компанията да разположи.

Разрешението обаче е придружено от определени условия, включително възможно изменение в операциите на SpaceX, ако друг спътников оператор също се заинтересува от използването на тези вълни.

Миналата година SpaceX заяви, че използването на вълни от диапазона Е за осигуряване на обратна връзка ще позволи на Starlink Gen2 да предоставя около четири пъти повече пропускателна способност на един сателит в сравнение с предишните версии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: