На финал отиват само старците

На финал отиват само старците

Интригата на предварителния етап на американските президентски избори окончателно умря:

На 5 ноември 77-годишният републиканец Доналд Тръмп и 80-годишният демократ Джо Байдън ще се срещнат на „финала“.

Последният път, когато подобна ситуация се разви, е през 1888 г., когато действащият президент Гроувър Кливланд загуби изборите от Бенджамин Харисън, а през 1892 г. Харисън загуби изборите от Кливланд. Но възрастта на „финалистите“ е напълно безпрецедентна.

Да, и интригата беше, че Доналд Тръмп можеше изобщо да загуби правото си да участва в изборите - ако Върховният съд беше приел гледната точка на щатите Колорадо, Мейн и Илинойс. Щатите прецениха, че Тръмп, като участник, макар и словесен, в атаката срещу Капитолия, тоест срещу правителството, не може да кандидатства за пост в щата.

Но Върховният съд позволи на Тръмп да участва - в противен случай волята на американците в основните избори в страната щеше да бъде непълна.

Сега, след Супервторника, най-интересното е дали избирателите на Ники Хейли, бившия съперник на Доналд Тръмп, ще гласуват за кандидата на републиканците - или ще преминат към демократите?

Има още един важен момент. Сега в Съединените щати изборът е не само между двама старци, но и между либералните демократи и нелибералните автократи. Пред същият избор сега е изправен целият свят.

Автокрацията, в лицете най-вече на Китай и Русия, както и редица страни от глобалния Юг, придоби много голяма популярност. И ако Съединените щати се присъединят към автокрациите, световният ред ще се промени безвъзвратно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: