ЕС ще наложи първата в историята антимонополна глоба на Apple за половин милиард евро

ЕС ще наложи първата в историята антимонополна глоба на Apple за половин милиард евро Снимка: https://pixabay.com/

Според онлайн източници главният регулатор на Европейския съюз, представляван от Европейската комисия, се готви да глоби американската компания Apple с 500 милиона евро за нарушаване на действащото в региона антимонополно законодателство в областта на музикалния стрийминг

Очаква се регулаторът да обяви глобата следващия месец.

Фактът, че Apple нарушава антитръстовите закони на ЕС в областта на музикалния стрийминг,  е установен по време на разследване, започнало още през 2019 г.

По това време Spotify обвини Apple за своите политики на App Store, които принудиха стрийминг услугата да повиши цените на месечния абонамент, за да покрие разходите. Факт е, че Apple начислява комисионна от 30% за плащания, извършени чрез своята система, поради което разработчиците на трети страни са принудени да увеличат цената на услугите, които предоставят. Освен това беше установено, че Apple не информира потребителите за алтернативни стрийминг услуги, лишавайки ги от възможността да използват по-евтини алтернативи.

Европейската комисия счете, че действията на Apple са антиконкурентни и нарушават действащото законодателство в Европейския съюз. Очаква се регулаторът да обвини Apple, че използва доминиращата си позиция в сегмента на iOS устройства, за да наложи своите условия на конкурентите.

Тази глоба ще бъде първата за Apple в Европейския съюз. Според законодателството на ЕС американската компания може да бъде глобена с до 10% от годишния оборот.

източник:  Блумбърг

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: