Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации Снимка: "Ние, потребителите"

Преглеждайте внимателно, когато избирате и не допускайте от невнимание да подарите вместо пожелание за здраве, здравословен проблем

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. 

Метални елементи с високи нива на олово, кадмий или никел, както и пластмасови апликации с вредни химични съединения, като често използвания Бисфенол А могат да доведат до нарушения на репродуктивната система и дори до онкологични заболявания. 

Затова, особено ако мартеницата има пряк досег до тялото, както е при гривни, колиета, обеци, пръстени и други, задължително изберете такава, за която има информация за съставните елементи. Наличието на данни за производителя или вносителя също са гарант в някаква степен, тъй като те носят отговорност за безопасността, посочва пред БНР основателят на „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. 

Обръщайте внимание и на предупрежденията като това, че мартеница с дребни елементи като мъниста или фигурки на любими анимационни герои не е подходяща за деца до 3-годишна възраст. При поставяне в устата и поглъщане може да се стигне до задавяне и дори задушаване. Избягвайте мартениците, които имат остри или режещи части, тъй като крият риск от убождане или порязване.“, добавя експертът. 

Имайте едно наум, че информацията за материите на отделните части може и да не е вярна. Особено, когато не е известен производителят или вносителят. В магазинчета от типа "направи си сам" се продават поотделно всички необходими елементи за "сглобяването" на една мартеница - от конците, през различни по вид и материи апликации до подложни картончета с предварително описани съставки. Съмнение в посетен на случаен принцип подобен магазин буди обстоятелството, че на всички картончета е изписано "памук", а нито един от изложените модели конци не съдържа това влакно.

Преглеждайте внимателно, когато избирате и не допускайте от невнимание да подарите вместо пожелание за здраве, здравословен проблем. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: