Лозан Панов: Колеги, отстранете незабавно и.ф. главен прокурор!

Лозан Панов: Колеги, отстранете незабавно и.ф. главен прокурор! Снимка: https://pixabay.com/

Публикуваме без корекции обръщението на *Лозан Панов към Висшия прокурорски съвет:

Уважаеми представители на медиите,

Едно убийство извади на показ пораженията от протичащия години наред разрушителен процес в имунната система на държавния организъм.

Ако някой все още се е съмнявал, че страната ни се управлява със заплахи, подслушване, следене, изнудване, шантаж, рекет, манипулиране на общественото мнение до степен да се създава една паралелна реалност, случващото от последните седмици е достатъчно, за да разсее тези съмнения.

В миналото, под външен натиск законодателят „финтира“ партньорите ни като създаде паралелни на автентичните структури като специализираните съдилища и КПКОНПИ, които се превърнаха в нови, още по-мощни оръжия в ръцете на мафията.

Колко дълго още българските граждани ще гледат разврата в дома на Темида, който финансират със своите данъци? Колко дълго криминалният контингент ще се наслаждава на срамотите под червените тоги? Колко дълго още ще гледаме коленичилите пред мафията безпомощни институции?

Днес, опитите българската Прокуратура и Инспекторатът към ВСС да бъдат заменени от комисии към Народното събрание и ВСС, са поредното признание, че автентичните държавни органи, чиято конституционно установена задача е да се справят с подобни проблеми, са напълно делегитимирани от своите представители. „Делкането“,   извинете за уличния език, но цитирам, не предвещава по-добри времена.

В тази връзка, се обръщам публично към членовете на Висшия прокурорски съвет, с молба да упражнят своите правомощия, за да минимизират щетите от пълния срив на доверие в институцията.

Редно е да припомня на мнозинството от членовете в съдебния парламент, че вдругиден предстои отново да се върнат в съдебна зала. Дали си задават въпроса с какво професионално и лично достойнство ще пледират там? Не вярвам, че биха искали да оставят след себе си такава разруха.

Главният прокурор   стои на върха на една пирамида и символно олицетворява институцията! Обръщам се към членовете на прокурорския парламент публично, с молба да направят последни възможни усилия преди „Титаник“ да се е разбил!

Българската прокуратура спешно се нуждае от силен характер с висок професионален интегритет.

Колеги, отстранете незабавно и.ф. главен прокурор!

 

С уважение,
Лозан Панов 

 

*Лозан Йорданов Панов е български съдия, председател на Върховния касационен съд (мандат 2015 – 2022 година).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: