Euronews: Само 10% от европейците вярват, че Украйна може да победи Русия

Euronews: Само 10% от европейците вярват, че Украйна може да победи Русия Снимка: pixabay.com

Подкрепата за Украйна в конфронтацията й с Русия остава висока в ЕС, но авторите на изследването смятат, че европейските политици трябва да се съсредоточат върху определянето на приемливи условия за сключване на мир.

Само един от всеки десет европейци вярва, че Украйна ще може да победи Русия, сочат резултатите от допитване, проведено във всички страни от Европейския съюз.

За това съобщава Euronews.

Допитването, проведено в 12 страни от ЕС, включително Франция, Германия, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Испания и Швеция, показва, че песимизмът по отношение на изхода от войната се подхранва от неуспешната лятна контраатака на Украйна, забавянето на предоставянето на помощ от САЩ, както и потенциална промяна в американската политика, в случай, че Доналд Тръмп влезе в Белия дом, се казва в материала на Euronews.

*Доклад, озаглавен "Войни и избори: Как европейските лидери могат да запазят обществената подкрепа за Украйна", показва, че 20% от анкетираните прогнозират победа за Русия.

Резултатите от проучването са получени в навечерието на втората годишнина от пълномащабнaта инвазия на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Въпреки че подкрепата за Киев сред европейците остава висока, като най-вероятно решение за войната анкетираните смятат някаква форма на "компромисно урегулиране", обобщава Euronews.

Това свидетелства за промяна в настроенията: миналата година мнозинството европейци са заявили, че Украйна трябва да си върне всички завзети от Русия територии.

Според Euronews авторите на доклада твърдят, че, основавайки се на тези данни, политиците на ЕС трябва да се придържат към по -"реалистичен" подход, основан на определянето на начините и пътищата за постигане на мир.

"За да докажат необходимостта от по-нататъшна европейска подкрепа за Украйна, на лидерите на ЕС ще им се наложи да променят начина, по който говорят за войната", цитира Guardian съавтора на изследването Марк Леонард от Европейския съвет по международни отношения (ECFR), по чиято поръчка е проведено допитването.

Болшинството европейци "отчаяно искат да предотвратят победата на Русия", но не вярват, че Киев може да спечели военна победа, продължава той.

На фона на все по-скептично настроеното общество, обяснява Леонард, аргументите в полза на увеличаването на помощта трябва да се фокусират върху това, как тя "може да доведе до устойчив и изгоден за Киев мир въз основа на преговори, а не до победа на Путин".

Съгласно допитванията, украинците в по-голямата си част все още са против всякакво урегулиране, в резултат на което някоя територия ще отиде към Русия, предава Euronews.

Според европейската медия някои експерти твърдят, че мирно споразумение, предвиждащо предаването на украинска земя, може да укрепи Кремъл в увереността му, че проблемите могат да бъдат решени със сила и да доведат до нови конфликти в бъдеще. Други смятат, че прекратяването на кръвопролитието трябва да бъде от първостепенно значение.

Допитването е проведено през януари тази година. Оттогава Москва спечели стратегическа и символична победа в източната част на Донецка област, след като украинските войски бяха принудени да се оттеглят от Авдеевка този уикенд.

Предпочитанието да се окаже натиск върху Киев да се съгласи на споразумение е било най-разпространено в Унгария (64%), Гърция (59%) и Италия (52%), докато подкрепата за връщането на територии на Украйна е била най-силна в Швеция (50%), Португалия (48%) и Полша (47%).

Съгласно допитването, по-равномерно са били разделени мненията в Испания, Холандия, Германия и Франция, обобщава Euronews.

* Тази статия първоначално е публикувана на английски език

Източник на *доклада: https://ecfr.eu/publication/wars-and-elections-how-european-leaders-can-maintain-public-support-for-ukraine/

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: