Номофобията е нещо повече от страх да останеш без телефон

Номофобията е нещо повече от страх да останеш без телефон Снимка: https://pixabay.com/

Скорошно изследване, проведено от Arabian Gulf University и York University, разкрива интересни факти за номофобията (страх от загуба на мобилен телефон)

 Това разстройство, сравнимо с други фобии, се оказа по-сериозно, отколкото мнозина биха могли да си представят.


Според специалисти номофобията се характеризира със следните симптоми: прекомерно изпотяване, затруднено дишане и силна възбуда.

Проучването, което включва мета-анализ на 20 научни статии, включващи 12 462 участници от десет държави, установи, че около 70,76% от възрастното население страда от умерена до тежка номофобия.

Интересно е, че студентите са най-засегнатата група, като 25,46% изпитват най-тежка номофобия. Важно е да се отбележи, че възрастта и полът не са успешни предиктори за тежка номофобия в мета-регресията.

Резултатите от проучването показват значително разпространение на номофобията в обществото, особено сред студентите. Сега става ясно, че този феномен изисква специално внимание и изследване.

Тъй като мобилните телефони стават неразделна част от нашето ежедневие, разбирането и управлението на номофобията е от съществено значение за гарантиране на общественото психично здраве.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: