Успешно завърши рехабилитацията на ПАВЕЦ „Белмекен“

Успешно завърши рехабилитацията на  ПАВЕЦ „Белмекен“ Снимка: МС

Централата посреща своя 50-годишен юбилей с изцяло обновено турбинно оборудване, нови задвижвания за сферични шибъри и изцяло обновени системи за управление

„Намираме се на място, което съчетава по уникален начин природните красоти и дадености на България с инженерните постижения“, заяви премиерът  Николай Денков, който присъства на официалната церемония.

Той припомни, че благодарение на ПАВЕЦ „Белмекен“ и ПАВЕЦ „Чаира“ България е един от водещите инженерни примери за това как биха могли да се използват природните дадености в ползва на енергетиката. Акад. Денков подчерта, че научните изследвания, иновациите и новите технологии доведоха до това, че е по-лесно да създадем енергия, отколкото да я съхраним и да я ползваме тогава, когато ни е необходима.

„Именно тези съоръжения - помпено акумулиращи централи, се оказаха водещи по отношение на ефективност, капацитет, гъвкавост, стига да имате природните дадености и инженерите, които биха могли да ги построят, развият и използват правилно“, отбеляза министър-председателят.

Денков посочи, че с министъра на енергетиката имат задача да се изградят още по-амбициозни проекти на други места, където България има такива възможности. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: