Започна процесът срещу самопровъзгласилия се създател на биткойна Крейг Райт

Започна процесът срещу самопровъзгласилия се създател на биткойна Крейг Райт Снимка: https://pixabay.com/

Австралийският учен и предприемач Крейг Райт се нарича сам себе си Сатоши Накамото от 2016 г.

Върховният съд на Лондон започна изслушвания по въпроса за правата на интелектуална собственост за изобретяването на ранна версия на кода Bitcoin и авторството на бялата книга (концепцията) на първата криптовалута, съобщава Reuters. Съдебното заседание ще продължи пет седмици.

Инициатори на процеса бяха Crypto Open Patent Alliance (COPA), която включва инвестиционната компания Block на основателя на Twitter Джак Дорси. Адвокатите на COPA заведоха дело във Върховния съд на Лондон с молба да опровергае твърденията на австралийския учен и предприемач Крейг Райт, че той е изобретателят на биткойн.

В съда адвокатът на COPA Джонатан Хау нарече изявленията на Крейг Райт „откровена лъжа“. Хау добави, че „има елементи от поведението на д-р Райт, които граничат с фарс“, визирайки предполагаемото му използване на ChatGPT (популярен чатбот с изкуствен интелект) за създаване на фалшификати, каза Хау в съда, цитиран от Ройтерс.

Крейг Райт  започна да дава показания на 6 февруари. Адвокатът на Райт, Антъни Грабинър, опроверга твърденията на адвокатите на COPA, като каза, че Райт е предоставил „ясни доказателства за своето авторство на бялата книга и създаването на биткойн“. Грабинер добави, че е „изненадващо“, че никой друг не е излязъл публично като Сатоши, псевдонимът на създателя на биткойн.

„Ако д-р Райт не беше Сатоши, би се очаквало истинският Сатоши вече да се е появил, за да опровергае това твърдение“, каза той.

Райт за първи път публично заяви, че е Сатоши Накамото през 2016 г. Оттогава той съди разработчици на криптовалута и борси по целия свят. COPA смята, че Райт никога не е предоставял достоверни доказателства за твърденията си и го обвинява в многократно фалшифициране на документи в подкрепа на твърдението си, което Райт отрича.

През 2020 г. Крейг Райт обеща да „унищожи“ биткойна, като срине стойността му, след което обеща да проведе така наречената 51% атака на мрежата на актива. Въпреки това, оттогава биткойн монетата се е повишила в цената с 500%, а биткойн блокчейнът работи без прекъсвания.
 

Бившият главен изпълнителен директор на Binance Changpeng Zhao многократно е наричал Крейг Райт „позор за крипто индустрията“. Според Джао австралийският учен не би могъл да бъде истинският Сатоши Накамото, защото той „не е достатъчно талантлив“, за да го направи. Основателят на борсата подчерта, че ако Райт наистина е създателят на биткойн, той може да го докаже много пъти и по различни начини.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: