Германия окончателно одобри облекченията за получаване на гражданство за мигранти

Германия окончателно одобри облекченията за получаване на гражданство за мигранти Снимка: https://pixabay.com/

В същото време за лицата, получаващи социални помощи в Германия, правилата, напротив, стават по-строги

След Бундестага (Федералното събрание) на Германия Камарата на федералните провинции (Бундесрат) също одобри ново законодателство за гражданството. Според новите правила отсега нататък чужденците, желаещи да получат германски паспорт, не трябва да се отказват от собственото си гражданство, съобщава АФП.

Отбелязва се, че реформата на законодателството за германското гражданство улеснява получаването на паспорт като гражданин на страната и позволява двойно гражданство. Така вече чужденците ще могат да получават германско гражданство не след осем, а след пет години легален престой в Германия. В случай на „особено успешна интеграция“ този период може да бъде намален до три години.

В същото време, предвид настоящите пропалестински протести в Германия, за да получи германско гражданство в бъдеще, чужденецът ще трябва да потвърди лоялността си не само към германската конституция, но и към защитата на евреите.

Получаване на германско гражданство от украинци

Германия улесни получаването на гражданство. Според новия закон някои украински бежанци ще могат да кандидатстват за германски паспорт още през 2025 г. Една от основните разпоредби на закона е да се намали периодът на пребиваване в Германия от 8 на 5 години за получаване на право за получаване на гражданство. А в случай на „специални интеграционни постижения“ натурализацията ще бъде възможна дори след три години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: