Орбан определи като успешни резултатите от срещата на върха на ЕС

Орбан определи като успешни резултатите от срещата на върха на ЕС Снимка: © POOL

Орбан нарече успешни резултатите от срещата на върха на ЕС заради решението за Украйна

Унгарският премиер Виктор Орбан нарече резултатите от срещата на върха на ЕС успешни, тъй като унгарскит пари няма да бъдат изпратени в Украйна. Това заяви унгарският лидер по радио Kossuth.
 

"Имаше заплаха, че ако не успеем да се споразумеем, кръгът 26 ще се споразумее за парите, необходими за функционирането на украинската държава, ще вземе парите, които ни се дължат, и ще ги изпрати в Украйна. Трябваше да преговарям, за да предотвратя това. Затова за мен вчерашните преговори бяха успешни", каза унгарският лидер.

Орбан добави още, че Будапеща е получила всички необходими гаранции, така че очаква споразумението да бъде изпълнено.

По-рано стана известно, че лидерите на ЕС на извънредна среща се споразумяха за финансов пакет за Украйна в размер на 50 милиарда евро, който подлежи на годишно обсъждане, както и вероятно преразглеждане на размера му след две години. Евродепутатите нарекоха решението "повратна точка".

Будапеща се противопостави на отпускането на средства за Киев. Ръководителят на администрацията на унгарския премиер Гергели Гуляс отбеляза, че Будапеща възнамерява да преговаря с Брюксел и да търси компромиси, като вземе предвид собствените си интереси.

 Сумата, върху която наложи  Виктор Орбан вето през декември, включваше тридесет и три милиарда евро заеми и седемнадесет милиарда евро безвъзмездни средства до 2027 г.

© POOL

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: