В САЩ за първи път използваха азот за смъртно наказание

В САЩ за първи път използваха азот за смъртно наказание

В щата Алабама извършиха първата в историята на САЩ екзекуция с чист азот

В САЩ се проведе първата в историята екзекуция с азот, процедурата отне около половин час, съобщи главният прокурор на щата Алабама Стив Маршал.

По-рано той съобщи, че по този начин е екзекутиран 58-годишния Кенет Юджийн Смит, който беше осъден за поръчково убийство през 1988 година. Тази най-висока мярка е санкционирана в три щата, но на практика никога досега не е била прилагана. По време на екзекуцията на осъдения се дава азот чрез дихателна маска, това причинява хипоксия и смърт.

"Главният прокурор разреши екзекуцията в 19:56 ч. местно време, Смит беше признат за мъртъв в 20: 25 ч. местно време", се казва в изявлението на Маршал.

Той отбелязав, че "Смит е екзекутиран заради отвратителната постъпка, която той е извършил преди повече от 35 години: поръчково убийство на невинна жена, за която се смята, че е била благочестива съпруга, любяща майка и баба".

Според Маршал първото в американската история изпълнение на смъртно наказание по този начин потвърждава "ефективността и хуманността на този метод", а мрачните прогнози на активисти и медии "са спекулативни". Той добавя, че "Алабама е постигнала нещо историческо".

Според официалните данни Смит е извършил убийството по поръчка на пастора на Уестсайдската църква на Христос, който поради дългове и извънбрачна връзка сключил застраховка живот за съпругата си. Престъплението не е било спонтанно, Смит е получил хиляда долара за него, същата сума взема и съучастникът му, убийството е извършено с ловен нож и е съпроводено с побой.

Както съобщават местните медии, последните думи на осъдения са били благодарност за подкрепата, както и фразата: "тази вечер Алабама стана причина човечеството да направи крачка назад".

Според съобщенията, Смит сам е избрал този начин на екзекуция. Няколко опита за изпълнение на смъртното наказание срещу него преди това са били неуспешни. През ноември 2022 г. екзекуцията трябваше да се извърши чрез въвеждането на смъртоносен коктейл, но изпълнителите не успяха в определеното време за екзекуция да вкарат катетър във вената.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: