Цената на биткойна се насочи над $46 хиляди

Цената на биткойна се насочи над $46 хиляди Снимка: https://pixabay.com/

Криптовалутата расте благодарение на конкурентите и на фона на силен ръст в първите дни на новата година

В същото време котировките на други водещи криптовалути падат. Експертите смятат, че ликвидността се влива в биткойн на фона на очакванията за одобрение от SEC на няколко спот ETF от водещи финансови институции.

Освен това играта за рейз се активизира на фона на предстоящия халвинг. Анализаторите са убедени, че тази година Биткойнът може да тества нивото от $100 хиляди, ако ключовите регулатори не започнат да затягат политиките към криптовалутата.


Според Coinmarketcap след 8 януари цената на биткойна (BTC) се установи над $46 хиляди, достигайки нов връх от април 2022 г. През седмицата курсът на водещата криптовалута се повиши с повече от 8%. Активна възходяща игра тече от есента на 2023 г. и през това време биткойнът е поскъпнал с повече от 70%. Показателно е, че други криптовалути, които също показаха силен растеж в края на годината, изостанаха от лидера през януари. По-специално, курсът на ETH възлиза на $2,27 хиляди, като е загубил почти 2% през седмицата. Други алткойни загубиха още повече: BNB - 2.4%, XRP - 9%, Solana - 9.5%, Dogecoin - 12.6%, Cardano - 15.6%.

Според експерти, покачването на курса на биткойна се свързва предимно с положителните очаквания за одобрение на спот ETF от SEC. В края на миналата седмица BlackRock, Grayscale, Fidelity, VanEck, Valkyrie, Franklin Templeton, Invesco и редица други финансови институции подадоха актуализирани заявления до SEC за стартиране на Bitcoin ETF. Според Reuters гласуването на SEC ще се състои на 10 януари.

„Институционалният интерес към криптовалутите нараства и ако фонд, свързан с биткойн, стане публичен, се очаква да проправи пътя за силен приток на институционален капитал“, обяснява главният търговски директор на OKX Леникс Лай.  

 

Нарастването на институционалния интерес към криптовалутите се улеснява и от несигурността, свързана с паричната политика на американския регулатор и перспективите за намаляване на основния процент, смята Леникс Лай.

Инвеститорите, според експерта, се опасяват, че инфлацията в икономиката на САЩ ще остане на високо ниво и следователно Фед няма да посмее да намали основната лихва, докато не бъде достигнато целевото ниво.

Ето защо някои инвеститори гледат на криптовалутите като на един от възможните инструменти за хеджиране на инфлационни рискове, обяснява Лай. В същото време положително решение на SEC може да доведе до корекция на пазара на биткойн според принципа „купувайте на слухове, продавайте на факти“.

Инвеститорите обаче имат също толкова убедителна причина да играят оптимистично - предстоящият халвинг през април 2024 г. (процесът на намаляване на скоростта на генериране на нови единици криптовалута и в резултат на това намаляване на размера на възнаграждението на копачите за добития блок) .

Наградата за блок ще бъде намалена до 3,125 BTC от 6,25 BTC в момента. В същото време в края на декември миналата година беше регистриран нов исторически максимум за хешрейта на биткойн мрежата (показател за изчислителната мощност), използвана за копаене.


Това показва увеличаване на активността на миньорите, които инвестират в оборудване за увеличаване на печалбите на фона на покачването на цената на биткойна от началото на годината.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: