Зеленски призова за създаването на единна отбранителна индустрия в Европа

Зеленски призова за създаването на единна отбранителна индустрия в Европа Снимка: РБК

Той призова Европа да "преподаде урок" на Русия

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че Европа трябва да създаде единна оръжейна индустрия. Според него само това може да „обезопаси Европа във военно отношение от Русия“.

Владимир Зеленски също каза, че Русия води „хибридна война“ срещу „значителна“ част от Европа. „Но руската агресия може да бъде победена. Но за да им дадем урок, че агресията не може да доведе до добро, е необходима солидарност“, каза той по време на шведската конференция „Общество и отбрана“ (цитат по РБК-Украйна).

По време на речта си Владимир Зеленски добави, че Украйна се стреми да получи най-добрите оръжия в света, за да гарантира своята сигурност и сигурността на своите партньори. „Украйна е и винаги ще бъде един от най-значимите европейски донори за сигурност“, каза той.

По-рано на шведската конференция шведският външен министър Тобиас Билстрьом каза, че Стокхолм трябва да се подготви за „дългосрочна конфронтация“ с Москва. Тобиас Билстрьом смята, че Русия е „сериозна заплаха“ за сигурността на Швеция и тази ситуация няма да се промени в близко бъдеще.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: