Турция е домакинствала среща на висши фигури от Хамас

Турция е домакинствала среща на висши фигури от Хамас Снимка: atlanticcouncil.org

Лидери на терористичната организация, сред които бившият председател Халед Машал и настоящият заместник-председател Салех ал Арури, миналата седмица са обсъждали в югоизточната ни съседка следващите стъпки на войната

Позовавайки се на доклад на израелското военно разузнаване, i24news.tv посочва, че Турция е била не само домакин, но и спонсор на срещата, считайки я за достатъчно безопасна, за да се проведе на турска територия, при положение, че както мнозина от върхушката на Хамас, Машал живее в Доха, Катар, а Ал Арури - в Бейрут, Ливан.

Според оскъдни палестински и турски източници, целта на срещата е била да се координират позициите на групата относно продължаването на войната в Газа, но и на ливанския фронт, както и възможността за преговори по ново споразумение за прекратяване на огъня и размяна на израелски заложници с палестински затворници в Израел.

Смята се, че за да избегне прихващане от разузнавателните служби, ръководството на Хамас е избрало срещата да се проведе „на живо”, вместо по познатата досега практика чрез видеоконференция или криптиран телефонен разговор.

Изборът на Турция показва укрепване на връзките между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и Хамас, коментират анализатори. Относно заплахата на Израел да елиминира лидерите на терористичната организация „където и да са“, Ердоган е реагирал с думите: „Те не познават турците или Турция. Ще платят висока цена, ако опитат“.

Демонстрирайки различия с Хамас, Турция беше изгонила Ал Арури, който живееше в стграната, но след атаката на на палестинската терористична организация от 7 октомври, Анкара открито застана на страната Хамас, охлаждайки силно дипломатическите си отношения с Израел. 

Според политически анализатори, последната среща на лидерите на Хамас в Турция, показва, че Ердоган също не е бил въодушевен от развиващите се доскоро добри отношения между Израел, Саудитска арабия и други арабски страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: